Complex rezidenţial de lux pe spaţiul verde, într-o zonă istorică protejată a Capitalei. FOTO

de:
07 aug. 2012
8 Afișari
Complex rezidenţial de lux pe spaţiul verde, într-o zonă istorică protejată a Capitalei. FOTO

Pe Şoseaua Kiseleff nr. 45, chiar într-o grădină amenajată, considerată o copie în miniatură a gradinilor din Versailles, cunoscuta dezvoltatoare imobiliară Lucia Cherecheş vrea să construiască un ansamblu rezidenţial de lux. Terenul pe care ar urma să fie construite blocurile de lux este situat într-o zonă istorică protejată, zona protejată 72, parcelarea Averescu. 

Potrivit proiectului, investitorul vrea să construiască pe terenul de 11.632 metri pătraţi clădiri cu un regim de înălţime P+3 – 4R şi P+1. Faptul că terenul se află pe spaţiul verde sau că pe acelaşi teren se găsesc şi două construcţii din perioada interbelică nu a fost considerat un impediment de către investitor. Lucia Cherecheş a obţinut deja un certificat de urbanism pentru această investiţie, însă proiectul nu a primit şi avizul de urbanism. 

„Acolo este o grădină amenajată, iar această investiţie nu are ce căuta acolo. Bulevardul Kiseleff este cea mai elegantă zonă din ţară. În plus, conform Ordonanţei 114 nu este permis să construieşti acolo”, a declarat Casandra Roşu, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei. 

„Ideal ar fi să se păstreze spaţiul aşa şi să se intervină asupra celor două clădiri”, a spus şi arhitectul Dan Marin, şi el membru în Comisia de Urbanism a Capitalei. 

Proiectul nu a fost respins de membrii Comisiei însă a fost amânat pe termen de nedeterminat. „Este clar că este spaţiu verde acolo. Proiectul nu poate fi analizat decât dacă se lămureşte problema cu Ordonanţa 114. Cred că se poate construi, dar trebuie prezentat un studiu istoric. Vreau să ştiu care este valoarea acestor construcţii, evoluţia zonei şi trebuie prezentată şi o documentaţie mai amănunţită privind arhitectura propusă”, a precizat arhitectul Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei de Urbanism.

Conform Ordonanţei 114/2007 este interzisă „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentatiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Fiul Luciei Cherecheş, suspectat că ar fi dat foc uneia dintre clădiri, pentru a construi ansamblul rezidenţial

Lucia Chereches a obligat prin hotărâre judecătorească Primarul Sectorului 1 să emită autorizatii de desfiintare pentru cele doua clădiri din perioada interbelică aflate pe terenul pe care ar urma să fie ridicat ansamblul rezidenţial.  Prin sentinta pronuntata pe 20.04.2011, Tribunalul Bucuresti a suspendat executarea autorizatiilor, la cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul. Sentinta de suspendare a executarii autorizatiilor a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti.

La una dintre cele două clădiri, pentru care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul obţinuse anularea demolării, a izbucnit un incendiu la începutul lunii iunie. Au existat suspiciuni atunci că focul a fost pus intenţionat. De fapt, prima anchetă efectuată la faţa locului de către specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă arată că focul a fost pus intenţionat, prin aprinderea unei brichete.

„Nu este o surpriză, este o practică. În momentul în care un proprietar nu reuşeşte să obţină autorizaţie de demolare sunt tot felul de metode la care recurge. Fie pune nişte chiriaşi care devastează, fie dă foc”, a declarat atunci Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Proiectul rămâne deocamdată suspendat temporar. Ansamblul rezidenţial nu poate fi construit fără un aviz de urbanism de la Primăria Capitalei. 

Cookies