Anunțul a fost făcut de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, care s-a apucat de treabă în această dimineață. Lacul Tineretului nu a mai fost curățat de 25 de ani. Ce le-a fost dat echipelor de intervenție să găsească (deocamdată) este greu de imaginat.
Dis de dimineață am dat startul la lucrările de decolmatare a Lacului Tineretului, o acțiune esențială pentru îmbunătățirea mediului înconjurător și a calității vieții în oraș, dar și în Parcul cu același nume, mai ales că acest demers nu mai fusese făcut de peste 25 de ani! În timpul acestor lucrări, am realizat o colecție impresionantă în sens negativ de materiale care nu ar trebui să se găsească pe fundul unui lac: cauciucuri, plastic și alte deșeuri nebiodegradabile, a informat Administrația pe pagina oficială de Facebook.
Uimirea a fost mare în rândul celor care nu obișnuiesc să arunce deșeuri la întâmplare.
Mă așteptam să găsească sănii, trotinete, jucării, coșuri de gunoi vandalizate etc. Dar anvelope?! Cine vine să arunce așa ceva în parc? Ce oameni, băi nene! s-a arătat revoltată o bucureșteancă.
Unii nu au apreciat inițiativa și le-au găsit nod în papură celor care se ocupă de curățarea apei.
După ce au asfaltat tot parcul, vin să curețe apa cu escavator pe șenile metalice, exact cum se întâmplă și pe străzi, întâi se asfaltează, după se sparge pentru a băga firele/țevile sub pământ… România… a observat cineva cu dezamăgire.
Trebuie scos și gardul de sârmă de sub pod, pentru că se adună multă mizerie din natură. Degeaba au renovat podul, că se vede urât, a comentat altcineva.
Administrația Lacurilor trage un semnal de alarmă că gunoiul aruncat în lac nu doar că poluează apa. Acesta contribuie și la fenomenul de eutrofizare care apare în zilele călduroase. Asta înseamnă acumularea mare de compuși de azot sau fosfor, care duce la îmnulțirea masivă a algelor și a microorganismelor din apă. De asemenea, și populația de pești este afectată, se ajunge la o mortalitate crescută și la dezvoltarea unor specii nedorite. Echilibrul acvatic se modifică drastic, iar calitatea apei scade și ea. Lacul începe să aibă un miros greu, apa este tulbure sau verzuie, iar riscul de a te îmbolnăvi dacă iei contact accidental cu apa este major.
Autoritățile îndeamnă la responsabilitate din partea tuturor cetățenilor, pentru a păstra apele curate. Astfel, Administrația Lacurilor a dat o serie de sfaturi pentru ca lacurile și parcurile să fie locuri plăcute și curate, numai bune pentru relaxare.
Ce poate face fiecare dintre noi?
au scris reprezentanții Administrației pe Facebook.
Cei care au apreciat inițiativa și se bucură că lacul este, în sfârșit, curățat, speră că acțiunea se va repeta periodic, astfel încât să nu mai arate ca o „baltă putrezită”.