Palatul Universității din București este în plin proces de consolidare și restaurare, iar prima etapă a presupus o serie de săpături arheologice în curtea interioară a clădirii istorice.
În această primă etapă au fost scoase la lumină fragmente ale primei școli de învățământ superior din Țara Românească, Academia Domnească “Sfântul Sava”, care a fost fondată în 1694 de domnitorul Constantin Brâncoveanu.
Anunțul acestor descoperiri a fost făcut, pe pagina de Facebook, de către antreprenorul care realizează consolidarea și restaurarea, SC Erbașu:
În urma săpăturilor au fost descoperite fragmente de ziduri ale unor clădiri care au existat și funcționat ca parte a ansamblului Academiei Domnești ”Sf. Sava” – prima școală de învâțământ superior din Țara Românească, fondată în 1694 de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Pentru moment, zidurile au fost protejate cu geotextil și reacoperite cu pâmânt pentru conservarea pe parcursul lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii.
Constructorul mai anunță că lucrările pentru restaurarea celei mai mari clădiri de educație din România vor continua cu consolidarea structurală a întregii construcții, cu refacerea învelitorii și cu înlocuirea elementelor din lemn degradate., Urmează restaurarea faţadelor, refacerea decorațiunilor istorice, eliminarea umidităţii şi a infiltraţiilor, montarea unui sistem de iluminat architectural, precum și cu punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite.
Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții și este realizat de SC Erbașu, în asociere cu Terragaz Construct, Euras și Polarh Design.
Este o investiție de peste 317 milioane de lei, iar contractul pentru restaurarea și consolidarea Palatului Universității București a fost semnat în martie 2022. E un proiect realizat prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Investiții.
Atunci, Universitatea București estima că lucrarea presupune un efort în timp de 66 de luni.
Situată în piața care îi poartă numele, clădirea Palatului Universității este cea mai mare și cea mai încărcată de istorie clădire din patrimoniul Universității din București.
Cu o suprafață de peste 45.000 de metri pătrați, Palatul Universității din București este cea mai mare clădire de educație din România.
De 328 de ani, de la înființarea Academiei Domnești a lui Constantin Brâncoveanu, acest spațiu a fost centrul cultural și educațional.
Îți recomandăm să citești și: