În mijlocul cartierului Floreasca, la doar doi pași de piața cu forfotă și agitație, stă cuibărită o cafenea cozy, luminoasă, unde găsești un espresso tonic delicios – o cheamă Papsh Café, se află pe strada Paul Urechescu și e refugiul perfect pentru o pauză de la birou.
Ascunsă pe o străduță secundară, în spatele unei alte cafenele minunate (Re:kolta), Papsh Café e o oază de liniște, frumos și verde, cu o terasă unde te poți așeza și savura în voie cafeaua favorită, în timp ce admiri priveliștea caselor din Floreasca. Primăvara e în toi (chiar dacă temperaturile sunt încă puțin nefericite), iar spectacolul naturii e – la propriu – în floare, prin grădinile și curțile din jur.
În interior, un spațiu generos și plin de plante parcă vine în completarea primăverii, prelungind-o și în decor.
Admiri vitrina cu bunătăți, pe care deja ai inspectat-o pe Instagram acasă (unul dintre motivele pentru care ai insistat să vii aici, la Papsh Café – pe lângă cafeaua de specialitate, care vine de la Guido – este un cinnamon roll superb, acoperit cu o cremă bogată de fistic). Priviți și spuneți dacă e posibil așa ceva.
Reții ce vrei din meniu, apoi ești invitată să iei loc la masă, unde va veni cineva să îți ia comanda. După o iarnă de băuturi calde, de la flat white-uri la V60-uri fierbinți și ciocolate cremoase, simți că a venit momentul schimbării de meniu cafelistic, care să se potrivească anotimpului.
E mijloc de aprilie și deja poți să treci la cafele reci, măcar și pentru simplul motiv că așa poate îmbii vara să vină mai cu spor.
Se ia comanda: un espresso tonic pentru tine și un cappuccino cu lapte de ovăz pentru prietena care ține post, cu care nu te-ai mai văzut de aproape un an și cu care te-ai reunit să vă puneți la curent cu noutățile – cum altfel decât la o cafea?
Espresso tonic e o băutură controversată. La fel ca matcha latte, are fani înrăiți, dar are și contestatari care, dacă ajung cu tine la masă și îți comanzi ‚așa ceva’ o să zică încontinuu ‚eu nu înțeleg cum poți să bei chestia aia’, în timp ce sorb fericiți din ceva mai clasic, precum un cortado.
Espresso tonic e un mix de vară, o cafea rece cu apă tonică și gheață, care merită încercată sezonul acesta dacă nu ați făcut-o până acum, ca să vedeți în ce categorie de lovers / haters vă încadrați.
Cafenelele o prepară clasic sau în stilul propriu, unele pot adăuga lime proaspătă sau pot folosi ape tonice aromate, în funcție de preferințele fiecărui barista.
În soarele de după-amiază care bate pe măsuțele de la Papsh Café, care anunță vreme bună în următoarea perioadă, timpul trece repede și nici nu vă dați seama când s-a făcut deja ora închiderii (18:00 în timpul săptămânii), așa că promiți să revii, ca să încerci, totuși, roll-ul acela cu cremă de fistic de care ai uitat inadmisibil când ai dat comanda.