ARHIVA B365

Comisiile dezbat, duminică, BUGETUL de stat pe 2016. SCANDAL pe finanţarea unei mănăstiri

Bugetul MAI a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Însă, parlamentarii au respins amendamente care vizau modernizarea spaţiilor de detenţie ale ministerului, precum şi a posturilor de poliţie, suma suplimentară necesară fiind de 55 de milioane de lei.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a spus că pentru ambele obiective există fonduri alocate în buget şi că se poate face o analiză a proiectelor de investiţii după primele şase luni ale anului următor, apoi se poate face o cerere la Ministerul de Finanţe pentru suplimentarea fondurilor, dacă este cazul.

Ministrul a fost întrebat de ce este prevăzută în buget o scădere cu aproape 10% a cheltuielilor de la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională în acest context global, acesta explicând că nu se mai plăteşte CAS, pensiile fiind alocate de la bugetul de stat. „Nu mai e obligativitatea plătirii, erau 80.000 de lei pe lună, la nivelul ministerului”, a spus Tobă, citat de romaniatv.net.

„Am încercat să prioritizăm toate fondurile care sunt acordate şi, din 120 de obiective de investiţii mari pe care le avem deschise în acest moment, am planificat şi, până la finele anului 2015 vom finaliza 25 din aceste investiţii mari, iar pentru anul viitor avem prevăzute şi prioritizate încă 46 de investiţii, astfel că din cele 120 de proiecte de investiţii mari vom finaliza până la finele anului viitor doar 71”, a explicat ministrul Petre Tobă.

Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2016 va fi de 11,69 miliarde de lei, cu o creştere de aproximativ 16% faţă de anul în curs.

Dispută privind finanţarea Mănăstirii Dealu Mare

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat de Comisiile pentru buget, după o dispută generată de un amendament care prevedea suplimentarea cu 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Dealu Mare, deşi Guvernul a decis să nu aloce bani pentru biserici în 2016.

Deputatul PNL Vasile Horga a depus un amendament care prevedea suplimentarea bugetului cu 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Dealu Mare, unde este îngropat capul lui Mihai Viteazu, propunerea sa fiind adoptată de Comisiile reunite de buget-finanţe.

Conform Digi 24, parlamentarii au votat propunerea crezând că e vorba de 2.000 de lei şi nicidecum de 2 milioane de lei.

Aprobarea amendamentului a fost contestată ulterior de reprezentanţii Ministerului Finanţelor care au cerut să fie indicată sursa de finanţare. În urma unei pauze de consultări, deputaţii şi senatorii au revenit asuprea deciziei şi au renunţat la amendament.

În schimb, au fost admise alte două amendamente care au în vedere sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor care aparţin minorităţilor naţionale, amendamente care nu modifică suma totală a bugetului SGG.

Anul viitor SGG va avea un buget de 832,8 milioane de lei, cu 18% mai mic faţă de anul în curs. Cea mai mare diminuare se înregistrează la proiecte din fonduri externe nerambursabile, determinată de faptul că peste 90% din programe au avut termen de finalizare 2015. Pentru 2016 este prevăzută suma de 6 milioane pentru proiecte, urmând să se aloce şi sume suplimentare, potrivit secretarului general al Executivului, Sorin Chelmu.

Pe de altă parte, Secretariatul General al Guvernului, beneficiază de o creştere de 22% a cheltuielilor de personal.

În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button