Comisiile de buget-finanțe dezbat azi proiectul de buget pe 2016

de:
12 dec. 2015
0 afișări
Comisiile de buget-finanțe dezbat azi proiectul de buget pe 2016

Comisiile reunite de Buget-Finanţe au încheiat, vineri seara, şedinţa pe Legea bugetului de stat pentru anul viitor după aproape şase ore de dezbatere, aprobând trei amendamente, iar votul final pe legea bugetului de stat și legea asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 va fi dat după discuţiile de sâmbătă cu ordonatorii de credite, urmând a se analiza trei amendamente amânate. Totodată, un amendament urmează să fie susţinut în plen de deputatul PNL Vasile Horga, acesta primind şase voturi pentru şi opt împotrivă.

Sâmbătă, senatorii și deputații finanțiști încep activitatea la ora 9,00, iar primul buget dezbătut va fi cel al Administrației Prezidențiale, urmat de cele ale Camerei Deputaților și Senatului. Programul va continua, potrivit calendarului aprobat de Biroul permanent reunit, până la ora 22,30 cu o pauză de o oră între 13,00 și 14,00, informează romaniatv.net.

Lucrările celor două comisii continuă duminică, tot de la ora 9,00, în această zi fiind dezbătute bugetele majorității ministerelor. Programul estimat este până la ora 19,00, fără pauză, iar de la ora 19,00 încep dezbaterile la bugetul asigurărilor de stat.

După ce se dau rapoarte pe bugetele fiecărui ordonator principal de credite, se face un raport general pentru întregul proiect al bugetului de stat.

Potrivit calendarului stabilit de Parlament, Comisiile de buget urmează să finalizeze raportul duminică, urmând ca luni Birourile permanente să se reunească într-o ședință pentru a convoca plenul reunit, unde se va da votul final pe buget.

Primul amendament aprobat, adus la art. 11 alin. (3), se referă la proiectele nefinalizate în perioada de eligibilitate a perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013, unde beneficiarii care au în implementare proiecte notifică prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor cu care au încheiate contracte executarea de lucrări pentru finalizarea acestora astfel încât să finalizeze proiectele până la data limită prevăzută în ghidurile de închidere a programelor.

Proiectul iniţial prevedea data limită de finalizare a proiectelor prevăzută în contractele de finanţare şi având în vedere neegibilitatea pentru rambursare a cheltuielilor efectuate după 31 decembrie care sunt suportate din bugetul propriu al beneficiarilor. Ministerul Finanţelor a admis amendamentul, întrucât aduce clarificări şi nu are impact asupra cheltuielilor bugetului de stat.

Un alt amendament admis vizează Ministerul Transporturilor, prin adăugarea a două aliniate la art. 32, Finanţele dându-şi avizul cu aceleaşi argumente.

Acesta prevede că Ministerul Transporturilor este autorizat să introducă pe toată perioada anului proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară 2014-2020 respectând condiţiile ca proiectele beneficiarilor să se încadreze în obiectivele Programului Infrastructura Mare şi să îndeplinească cerinţele tehnico-economice pentru a fi finanţate din fonduri europene.

Totodată, pentru proiectele astfel introduse, beneficiarul poate derula procedura de achiziţie publică, iar semnarea contractelor poate fi făcută numai în condiţiile în care acesta are încheiat contract de finanţare cu autoritatea de management.

Al treilea amendament aprobat a fost adus articolului 51, referitor la plata drepturilor de pensii şi de asistenţă socială prin Poşta Română. Amendamentul adaugă un nou alineat, potrivit căruia anul viitor, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card, este de 2,15 lei şi se suportă din bugetul din care se finanţează dreptul respectiv.

Deputatul PNL Vasile Horga va avea „şansa unică” de a susţine în plen amendamentul adus, după cum i-a transmis preşedintele camerei de buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan. Horga a propus introducerea art. 51 indice 1, prin care cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului auxiliar se vor deconta lunar anul viitor pe baza documentelor justificative sau în limita a unei sume lunare forfetare de 0,25 lei/km dus-întors, măsurat între limita localităţii de reşedinţă şi locul de muncă prevăzut în contract, în funcţie de opţiunea scrisă a fiecărei persoane.

El a motivat că nu pot fi lăsate cadrele didactice să-şi programeze orele la şcoală după orarul autobuzelor sau al trenurilor, întrucât în unele localităţi există autobuze doar dimineaţa şi seara.

Cookies