UPDATE Deputații juriști au respins, vineri, cererea procurorilor DNA de reţinere şi arestare preventivă a Elenei Udrea dar au fost de acord cu urmărirea penală a deputatului.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va decide, vineri, la ora 11:30, în privinţa solicitărilor justitţiei cu privire la începerea urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă a deputatului Elena Udrea.
„Am fost încunoştiinţaţi de Biroul Permanent cu două adrese înaintate de către procurorul general, una prin care se cerere încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru fapte de corupţie reţinute în persoana doamnei Elena Udrea în calitate de deputat şi fost membru al Guverului şi a doua cerere tot pentru fapte de corupţie” a spus Nica.
Potrivit acestuia, membrii comisiei au fost informaţi că pot veni să studieze dosarul de şapte volume, un dosar „destul de voluminos”. „Am anunţat-o şi pe doamna Elena Udrea să vină însoţită de avocat, cu mandatul avocaţial în vigoare ca să vină să studieze dosarul şi astăzi şi mâine. S-a stabilit un program până la ora 16,00 pentru că este securizat”, a mai precizat vicepreşedintele comisiei.
După consultarea dosarului, comisia va lua o decizie cu privire la solicitările justiţiei într-o şedinţă specială care va avea loc vineri, la ora 11,30, a spus Nica.
El a menţionat că membrii comisiei vor discuta fiecare capăt de cerere de încuviinţarea a urmăririi penale, reţinere şi arestare, vor fi câte trei buletine de vot, iar plenul va fi probabil miercuri. „Dacă nu va fi cvorum (la comisie-n.r.), vom face o cerere către Biroul permanent pentru a cere un nou termen, probabil pentru luni, motivat de faptul că nu am putut începe şedinţa”, a adăugat Nica.
Ciprian Nica a mai declarat că pe una dintre cereri s-a greşit numele Elenei Gabriela Udrea, fiind numită Mihaela, dar că acest lucru nu este o problemă având în vedere notorietatea persoanei doamnei Udrea.
DNA a cerut marţi ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Elena Gabriela Udrea, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei, spălare de bani în formă continuată şi fals în declaraţii de avere în formă continuată, cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2012.
De asemenea, procurorul şef al DNA a transmis referatul cauzei ministrului Justiţiei, pentru a solicita Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a Elenei Udrea, pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei şi spălare de bani în formă continuată.
Potrivit ordonanţei procurorilor, infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere sunt în legătură cu scoaterea Vilei Săbărel din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA şi vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrări de renovare la acelaşi imobil, cumpărarea şi intabularea acesteia şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, „pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare”.
Faptele legate de pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite au legătură cu exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare-cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială, susţin anchetatorii.