Comisia Europeană vrea să reducă dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia. Se va începe cu gazul natural

08 mart. 2022
239 Afișari
Comisia Europeană vrea să reducă dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia. Se va începe cu gazul natural
Comisia Europeană vrea să reducă dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia. Se va începe cu gazul natural

Comisia Europeană a propus astăzi, 8 martie 2022, un plan ce are ca scop asigurarea independenței Europei față ce combustibilii fosili importați din Rusia. Conform planului european această independență va începe cu gazele naturale și se va realiza mai devreme de anul 2030.

Comisia Europeană vrea să reducă dependența Europei de gazul importat din Rusia

Inițiativa Comisie Europene a fost influențată de invadarea Ucraine de către Rusia. Planul prezintă și o serie de măsuri care sunt menite să răspundă creșterii prețurilor pentru energie ce a fost înregistrată în Europa. De asemenea se dorește reconstituirea stocurilor de gaze care sunt necesare pentru iarna ce va urma.

RePowerEU va încerca crearea unei diversificări în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. De asemenea se dorește accelerarea introducerii gazelor obținute din resurse regenerabile. Conform celor transmise de Comisia Europeană până la finalul acestui an, cererea de gaz rusesc de pe teritoriul Uniunii Europene va scădea cu două treimi.

Ursula von der Leyen a declarat:

„Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele din Rusia. (…) Nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie. (…) Cu cât vom trece mai rapid la surse regenerabile de energie și la hidrogen și vom avea o eficiență energetică sporită, cu atât vom fi cu adevărat independenți.(…)”

Întregul comunicat al Comisiei europene poate fi consultat AICI.

UE importă din Rusia circa 45% din consumul total de gaze

Mare parte din gazele ce sunt consumate în statele membre ale Uniunii Europene sunt importate, circa 90%. Dintre acestea aproximativ 45% provin din Rusia. Având în vedere evenimentele recente ce au avut loc pe teritoriul Ucrainei, Comisia Europeană consideră că este necesar că UE să devină independentă din acest punct de vedere, cât mai rapid posibil. Planul RePowerEU dorește să atingă această independență cu mult înainte de anul 2030. Până în luna aprilie, comisia dorește să prezinte o propunere legislativă prin care pe teritoriul UE să devină obligatorie, până la 1 octombrie a fiecărui an, umplerea în proporție de cel puțin 90% a instalațiilor de stocare a gazelor.

În încercare de a face față creșterii bruște a prețului energiei, comisia Europeană urmează să analizeze toate măsurile posibile pentru a limita „efectul de contagiune” al prețurilor pentru gaz, asupra prețurilor la energia electrică. Una din aceste măsuri ar fi plafonările temporare ale prețurilor.

Cookies