În laborator vor fi analizate fructele, legumele, carnea, lactatele dar şi vinul, iar din fiecare produs România va preleva 17 probe, informeaza Digi24.ro. Programul comisiei se va lungi pe o perioadă de 3 ani, din 2016 până în 2018. Controlul prelungit e necesar pentru a vedea cum anume se schimbă pesticidele utilizate, ce substanţe noi apar, dacă sunt acoperite de legile europene şi dacă sunt sau nu un pericol pentru consumatori.
După analiza a aproape 3.500 de probe, ANSVSA, autoritatea pentru siguranţa alimentelor, a ajuns la concluzia că 25% dintre alimentele vândute în România conţin urme de pesticide.
Cele mai multe au fost găsite în merele româneşti, în care s-au depistat şi 7 tipuri de pesticide diferite.
Pe locul 2 sunt citricele turceşti, în grepfruturi şi lămâi s-au găsit şi 5 tipuri de pesticide.
Pe roşiile analizate, 70% dintre ele fiind turceşti, au fost identificate minim 2 tipuri de pesticide, maxim 5.
România importă fructe şi legume de peste 300 de milioane de euro pe an. 80 la sută dintre merele de pe piaţă sunt din import.