Comisia Europeană anunță deblocarea programului de Competitivitate pentru România

de:
08 oct. 2013
1 Afișari
Comisia Europeană anunță deblocarea programului de Competitivitate pentru România

„Comisia Europenă a ridicat presuspendarea Programului Competitivitate datorită măsurilor complete de corecție luate de autoritățile române. Cererile de rambursare pot fi din nou procesate și aceste investiții valoroase pentru România vor reîncepe”, a declarat Johannes Hahn, citat într-un comunicat al CE, subliniind că acum „ne putem concentra mai mult asupra planificării pentru următoarea perioadă de programare”, informează Agerpres.

Rambursările de fonduri pe programul POS CCE au fost întrerupte din iulie 2012, deși programul a fost presuspendat abia în luna octombrie a anului trecut, alături de Programul Operațional Regional și Programul Operațional Sectorial Transporturi, pe care s-au reluat deja plățile.

Purtătoarea de cuvânt a comisarului Hahn a afirmat că cereri de rambursare în valoare de circa 196 de milioane de euro pe POS CCE așteaptă să fie procesate, banii urmând să fie plătiți în următoarele zile.

„Diferitele reforme ale sistemelor de managament și control care au fost solicitate de serviciile CE pentru a se asigura că fondurile sunt bine gestionate au fost introduse și verificate de Autoritatea națională de audit și acum știm nu numai că au fost realizate, ci și că funcționează”, a mai spus Shrin Wheeler.

Premierul Victor Ponta a declarat că pariul cu fondurile europene a fost câștigat, iar România urmează să absoarbă 500 de milioane de euro.

„Astăzi toate programele sunt deblocate, fără niciun fel de excepţie. Urmează să absorbim 500 de milioane de euro. Cred că România poate să spună că în sfârșit are un pariu câștigat, după atâtea pierdute și vreau să mulțumesc tutor celor care au făcut posibil ca acest pariu cu fondurile europene să fie câștigat.

Cookies