Comisia Europeană a decis ce se întâmplă cu contractele pentru AstraZeneca și Johnson&Johnson

15 apr. 2021
160 Afișari
Comisia Europeană a decis ce se întâmplă cu contractele pentru AstraZeneca și Johnson&Johnson

Comisia Europeană a decis să nu prelungească anul viitor contractele pentru vaccinuri împotriva COVID-19 încheiate cu companiile Oxford AstraZeneca și Johnson&Johnson, informează Reuters, care citează cotidianul italian La Stampa.

Comisia Europeană, în acord cu liderii multor state UE, a decis să nu reînnoiască la expirare contractele încheiate pentru anul curent cu companiile care produc vaccinuri pe bază de vectori virali”, anunță La Stampa, potrivit unor surse din cadrul Ministerului italian al Sănătății.

Publicația italiană anunță faptul că autoritățile de la Bruxelles vor merge în viitor pe mâna vaccinurilor care folosesc tehnologia ARN-ului mesager, cum sunt cele produse de Pfizer BioNTech și Moderna, potrivit Digi 24.

Comisia Europeană cere și explicații din partea producătorului Johnson&Johnson după anunțul neașteptat privind întârzierile livrărilor de seruri anti-COVID-19 către Uniunea Europeană, a declarat în cursul zilei de marți un oficial UE pentru Reuters.

Uniunea Europeană a început negocierile cu Pfizer BioNTech pentru aproape 2 miliarde de doze de vaccin

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyden, a anunțat că Uniunea Europeană poartă tratative cu compania Pfizer BioNTech pentru o nouă înțelegere între organizața continentală și producătorul german privind producția și distribuția de vaccinuri anti-COVID-19. Acesta va fi al treilea contract de acest fel încheiat până acum între UE și Pfizer. Noul angajament se va desfășura pe parcursul a doi ani (2021-2023), și va presupune producția și livrarea a 1,8 miliarde de doze de ser imunologic. În spatele acestei decizii a Uniunii Europene stau eficiența dovedită de vaccinurile ce folosesc tehnologia de tip ARN mesager, dar și eventuala necesitate a unui al treilea rapel în cazul în care noile tulpini de virus vor scădea eficiența serurilor disponibile în acest moment.

„Pentru a ne pregăti pentru viitor, (…) este clar că va trebui să fim gata, la un moment dat, să facem rapeluri, pentru a întări și prelungi imunitatea și, dacă apar variante rezistente ale virusului, va trebui să avem vaccinuri adaptate. Aceste vaccinuri vor trebui să fie disponibile rapid și în cantități suficiente. În această perspectivă, trebuie să ne concentrăm pe tehnologii care și-au dovedit eficiența și acesta este cazul vaccinurilor cu ARN mesager. Din acest motiv demarăm negocierea cu BioNTech-Pfizer, în vederea unui al treilea contract. Acest contract urmăreștelivrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin în perioada 2021 – 2023. Prevede că producerea vaccinurilor, precum și a tuturor celelalte componente esențiale se va face în Uniunea Europeană”, a declarat Ursula von der Leyden.

România a primit deja o tranșă de 60.000 de vaccinuri Johnson&Johnson

Vaccinurile au ajuns în cursul zilei de miercuri, 14 aprilie, cu o zi mai repede decât erau așteptate, însă deocamdată vor fi stocate în depozit. Cu doar o zi înainte, pe 13 aprilie, compania Johnson&Johnson anunțase că suspendă distribuția serului imunologic în Uniunea Europeană. Autoritățile române au anunțat că momentan așteaptă îndrumări și precizări din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră. „Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a adăugat Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți.

Valeriu Gheorghiță consideră că fluxul de imunizare din țara noastră nu va fi influențat de decizia luată de Agenția Europeană a Medicamentului privind vaccinul Johnson&Johnson. „Nu cred că va avea un impact asupra continuităţii campaniei de vaccinare, însă, ca întotdeauna, pe primul loc rămâne siguranţa beneficiarilor”, a subliniat acesta.

Cookies