SMART CITY

Comisia de Etică: Lucrările ştiinţifice scrise în detenţie să fie validate de o comisie universitară

Membrii Comisiei de Etică de la Universitatea Bucureşti spun că prevederea privind reducerea cu 30 de zile a perioadei de detenţie în cazul deţinuţilor care scriu lucrări ştiinţifice în penitenciar trebuie eliminată din lege pentru că decredibilizează ideea de cercetare ştiinţifică.

Unul din „cazurile de record absolute” a fost cel al lui George Copos, care a primit pentru cinci lucrări, nevalidate ca fiind ştiinţifice toate, o reducere a pedepsei cu 150 de zile, potrivit preşedintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu.

Pentru fiecare lucrare cu caracter ştiinţific realizată în regim de detenţie persoana privată de libertate primeşte, în prezent, o reducere a pedepsei cu 30 de zile.

Iată ce spune Marian Popescu, citat de HotNews.ro:

„Propunerea Universitatii din Bucuresti in legatura cu acest prim element de imbunatatire a cadrului legislativ este eliminarea paragrafului din ordonanta care ii excepteaza pe demnitari de la examinarea de catre comisiile de etica.

In ceea ce priveste lucrarile cu caracter stiintific realizate in regim de detentie, au existat cazuri precum cel al lui George Copos care a primit pentru 5 lucrari nevalidate ca fiind stiintifice toate o reducere cu 150 de zile.

Cadrul legal existent este imperfect. Cea majora se refera la modul in care este stabilit caracterul stiintific al unei lucrari. Elementele de legislatie prevad doua conditii: 1. detinutul isi gaseste un profesor universitar care ii scrie directorului Administratiei Penitenciarelor ca detinutul cutare face o lucrare stiintifica si 2. lucrarea trebuie publicata la o editura recunoscuta CNCS.

Ar trebui sa existe filtre mult mai precise prin care se stabileste ca o lucrare are un caracter stiintific, in universitati se stie ce inseamna un parcurs stiintific.

Am propus cateva filtre si Comisia a ajuns la concluzia ca trebuie scoasa prevederea ca poti sa iesi cu 30 de zile mai devreme din detentie pentru ca ai publicat o lucrare stiintifica. Mentinerea ei nu face decat sa vicieze in continuare relatii consolidate, vulnerabilizeaza si decredibilizeaza ideea de cercetare stiintifica.

Atunci cand am cerut Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa explice cum a putut avea dl Copos acces la toata documentatia, raspunsul, conform regulamentului, este ca detinutii primesc pachete, pot primi carti samd. Sunt lucrari care nu pot fi realizate prin pachet si totusi cadrul actual permite acest lucru”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button