Comisia de etică a Academiei de Poliţie: Teza de DOCTORAT a lui Robert Negoiţă este un PLAGIAT

de:
24 iul. 2016
0 Afișari
Comisia de etică a Academiei de Poliţie: Teza de DOCTORAT a lui Robert Negoiţă este un PLAGIAT

Acum două zile (joi, n.r.), Comisia de etică a emis un punct de vedere legat de teza domnului Negoiţă, în sensul în care recunoaşte ca este un plagiat şi am solicitat comisiei de specialitate din CNATDCU retragerea titlului de doctor. Evident, comisia de specialitate de la CNATDCU urmează să se pronunte asupra solicitării noastre„, a spus Daniel Torje, pentru news.ro.

Rectorul Academiei de Poliţie a declarat că instituţia pe care o conduce şi-a asumat responsabilitatea şi transparenţa cu privire la suspiciunile de plagiat care apar în presă. „Academia de Poliţie deja are o anumită atitudine faţă de aceste plagiate, dovadă încă o dată că, deja, ca universitate, ne-am asumat această responsabilitate şi transparenţă cu privire la toate suspiciunile care apar în presă”, a precizat Daniel Torje.

El a adaugat că Academia de Poliţie a adoptat o procedură internă prin care în şcolile de doctorat nu mai pot intra decât titulari ai instituţiei.

Teza care i-a adus lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, titlul de doctor în Ştiinţe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Şercan, în luna mai, într-un articol publicat în PressOne.

În teza de doctorat intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social” sunt copiate texte semnate, printre alţii, de faimosul economist american Nouriel Roubini, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de Peter Akos Bod, fost preşedinte al Băncii Naţionale Maghiare, de profesorul de economie Cristian Păun şi de Liviu Turcu, fost spion al Securităţii ceauşiste. De asemenea, sunt reproduse în teza de doctorat articole de presă preluate de pe site-urile Contributors.ro, Cursdeguvernare.ro, Hotnews.ro, Euractiv.ro, Tribuna Economica şi Euro Avocatura.

Robert Negoiţă a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar teza sa a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra. Atât Negoiţă, cât şi Dascălu riscă acum să fie acuzaţi de fals în acte publice, deoarece şi-au asumat originalitatea tezei în acord cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi ale Codului studiilor universitare de doctorat, printr-o declaraţie pe propria răspundere, depusă la dosarul de doctorat.

Odată cu adoptarea, în 2011, a Legii Educaţiei promovate de Daniel Funeriu, a fost introdusă obligativitatea semnării unei „Declaraţii pe proprie răspundere privind originalitatea conţinutului tezei de doctorat şi respectarea standardelor de calitate şi etică profesională„. O astfel de declaraţie trebuie să semneze atât doctorandul, cât şi profesorul care i-a coordonat teza. Prin declaraţia respectivă, Negoiţă şi Dascălu s-au angajat că lucrarea este rezultatul propriilor activităţi şi realizări, nu conţine porţiuni plagiate, iar sursele bibliografice sunt indicate în teză şi părţile preluate din aceste surse sunt semnalate, în concordanţă cu legislaţia română şi convenţiile internaţionale privind dreptul de autor şi respectă standardele de calitate şi de etică profesională”.

Cookies