Comercianţii, OBLIGAŢI să asigure plata cu cardul bancar. Amenzi de până la 7500 de lei

de:
02 dec. 2016
0 Afișari
Comercianţii, OBLIGAŢI să asigure plata cu cardul bancar. Amenzi de până la 7500 de lei

Noile obligații prezentate de Eugenia Ion, tax manager Contexpert, se află în Legea 209/2016, care va fi aplicată de la 1 ianuarie 2017, și îi vizează pe toți comercianții care au o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro anual. Astfel, plafonul de la care comercianții trebuie să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și de credit va scădea de 10 ori față de pragul actual, stabilit la 100.000 euro, scrie profit.ro.

Obligații le revin și băncilor care trebuie să pună în funcțiune infrastructura necesară plăților prin card în cel mult 30 de zile de la data solicitării, în caz contrar riscând amenzi de până la 50.000 de lei.

De asemenea, societățile care furnizează servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată, trebuie să accepte plățile prin card.

Magazinele devin bancomate

Aceeași Lege stabilește ca opțională posibilitatea retragerii de numerar de cel mult 200 de lei de la comercianții care acceptă plăți cu cardul, acest avans urmând să fie evidențiat pe bonul fiscal.

Prin urmare, comercianții care doresc pot să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, la cererea clienților, urmând să perceapă pentru acest serviciu un comision de cel mult 1% din valoarea avansului acordat. Tranzacțiile se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, posesorul cardului plătind și comision de retragere de numerar stabilit conform contractului încheiat cu banca.

Comercianții trebuie să afișeze vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informațiile privind costurile aferente. Dacă suma din casă este mai mică de 200 de lei, vor acorda sumă disponibilă.

Infrastructura și dotările pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată trebuie să fie instalate de bănci în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.

Ce amenzi riscă cei care nu se conformează Legii

instituțiile publice și companiile furnizoare de servicii de utilitate publică care nu acceptă plăți prin card – amenzi între 20.000 și 50.000 de lei
societățile care desfășoară comerț cu amănuntul cu cifră de afaceri ce depășește anual 10.000 de euro care nu acceptă plăți prin card – amenzi între 5.000 și 7.500 de lei
neafișarea semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum și lipsă informațiilor privind costurile acestuia – amenzi între 5.000 și 15.000 de lei
băncile care vor refuză să instaleze, în 30 de zile de la solicitare, terminalele de plată – amenzi între 20.000 și 50.000 de lei
băncile care nu asigură infrastructura și dotările pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată – amenzi între 20.000 și 50.000 de lei
utilizarea de către comercianți a unor terminale de plată care nu sunt instalate potrivit prevederilor legale, precum și distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată care pot provocă înregistrări eronate sau pot genera fraude – amenzi între 5.000 și 15.000 lei.

Cookies