Colonelul Gaddafi ar putea veni la Bucureşti

de:
30 nov. 2010
0 Afișari
Colonelul Gaddafi ar putea veni la Bucureşti

Baconschi participă la Tripoli, în Libia, la cel de-al treilea summit UE-Africa, organizat sub egida preşedinţiei belgiene a UE. Muammar Gaddafi îl invitase la reuniunea din capitala Libiei pe preşedintele Traian Băsescu, dar acesta nu a mers pentru că se pregăteşte de summitul OSCE de la Astana ce urmează să înceapă pe 1 decembrie. Preşedintele Traian Băsescu a mai fost în Libia în noiembrie 2006, fiind primul şef de stat, după Nicolae Ceauşescu, care a vizitat această ţară după mai bine de 20 de ani.

Scopul vizitei din 2006 a fost deblocarea proiectelor de infrastructură pe care România le-a abandonat, recâştigarea pieţelor pentru anumite mărfuri, în special utilaje şi produse alimentare, şi rediscutarea situaţiei datoriilor pe care Libia le-ar mai avea de achitat, o sumă încă neclară la acea dată, intervalul variind de la 50 la 100 milioane de dolari.

Băsescu a fost anunţat de Gaddafi că Libia doreşte reluarea relaţiilor cu România, iar şeful statului român i-a adresat atunci omologului său libian invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, care ar fi fost prima de la căderea lui Ceauşescu.

Cookies