Colindatul de Ceată Bărbătească, înscris pe lista patrimoniului cultural UNESCO

de:
06 dec. 2013
17 Afișari
Colindatul de Ceată Bărbătească, înscris pe lista patrimoniului cultural UNESCO

COLINDE ȘI CANTECE DE CRACIUN:Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit în cadrul celei de-a 8-a sesiuni, care se desfășoară la Baku – Azerbaidjan, în perioada 2-7 decembrie 2013, a votat intrarea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Colindatului de Ceată Bărbătească, dosar transnațional de candidatură elaborat împreună cu Republica Moldova, conform unui comunicat de presă al Ministerului Culturii.

COLINDE ȘI CANTECE DE CRACIUN: Practicat pe întreg teritoriul României și Republicii Moldova, ritualul Colindatului este asimilat cu un mesaj creștin, anuntând sărbătorile de iarnă. Obiceiul Colindatului nu este doar o performanță spectaculoasă și un ritual de prestigiu ci, mai presus de toate, este o formă de păstrare a identității sociale, coeziune, armonie, solidaritate între comunități, inclusiv între comunități multietnice.

COLINDE ȘI CANTECE DE CRACIUN: Astfel, Romania a bătut cu colinda la porțile UNESCO pentru a sărbători cum se cuvine înscrierea pe Lista Reprezentativă, pentru al doilea an consecutiv, a unui nou element de patrimoniu imaterial. Astfel, pentru a marca acest moment, Ministerul Culturii a organizat în cadrul Comitetului, un recital de colinde susținut de un grup de 6 colindători selectați de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

COLINDE ȘI CANTECE DE CRACIUN: Totodată, în cadrul manifestărilor dedicate zilei de 1 decembrie și în linie cu promovarea relațiilor de colaborare cu spațiile din zona Caucazului, Ministerul Culturii a organizat un concert de colinde dedicat aniversării Zilei Naționale a României.

România are deja incluse pe Lista Reprezentativă alte trei elemente de patrimoniu imaterial: Ritualul Călușului (2008), Doina (2009) și Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (2012).

Cookies