COLINDE 2013: Cele mai frumoase colinde tradiţionale de Crăciun VIDEO

de:
18 dec. 2013
61 Afișari
COLINDE 2013: Cele mai frumoase colinde tradiţionale de Crăciun VIDEO

COLINDE 2013. Una dintre cele mai raspandite datini la romani este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi. Începand cu noaptea de 23 spre 24 decembrie, de la miezul noptii si pana la revarsatul zorilor, ulitele satelor rasuna de glasul colindatorilor, costumati in portul traditional specific fiecarui judet, care ureaza pe la casele gospodarilor pentru sanatate, fericire si prosperitate in anul ce vine si de la care primesc daruri (colindete) in bani sau produse: nuci, covrigi, mere, colaci, etc.

COLINDE DE CRĂCIUN 2013. Colindele se auzeau in sat si de-a lungul celor trei zile ale Craciunului, uneori pana in seara Sfantului Vasile, iar cu steaua se umbla uneori pana la Boboteaza, potrivit ziare.com.

COLINDELE sunt de doua feluri: religioase si laice. Printre cele religioase se numără: colindele Domnului (In drum spre Vihleim, Nasterea Domnului, Vestirea Pastorilor, Inchinarea Pastorilor, Pornirea Magilor dupa stea, Inchinarea Magilor, Taierea Pruncilor, Numele Domnului, Patimile Domnului, Rastignirea , Coborat-a de pe Cruce); colindele Sfintilor (Colindul Craciunului, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Ion, etc.). In general, capitolul teologiei crestine, cu puternice influente de factura populara, este preferinta celor mici, mai ales in cantecele de stea, precum „Steaua sus rasare”, „In orasul Vifleem” sau „Trei crai de la Rasarit”.

COLINDE 2013. Colindele profane (sau lumesti) sunt adaptate de colindatori la situatia celor in fata carora le canta, adresandu-se unor membri ai familiei sau ai comunitatii: colind de copil mic, de fata mare, de flacau, colindul omului bogat si milostiv, colind de preot, de cioban, de vanator, de pescar, de marinar, colind de viteaz, de familie, de insuratel, etc.

COLINDE DE CRĂCIUN. Primul colind, care se canta la fiecare casa, este colindul de usa sau de fereastra. Prin aceast colind se invoca trezirea rituala a gazdelor, pentru a-i intampina pe colindatorii ce le aduc vestea nasterii lui Hristos si pentru a se pregati sa celebreze marea sarbatoare a Nasterii Domnului:

COLINDE TRADIŢIONALE. Refrenul „Florile dalbe”, des intalnit in poezia colindelor, are astazi numai o valoare simbolica. Se presupune, insa, ca la origine el era o formula magica, rostita concomitent cu atingerea persoanei colindate cu o ramura inflorita de mar.

COLINDE DE CRĂCIUN. Citarea ramurii de mar in colinde, la fel ca si folosirea ei rituala, avea rostul de a transmite omului calitati atribuite plantei: energie si vigoare si este intrucatva inrudit cu obiceiul sorcovitului de Anul Nou.

COLINDE 2013. Dupa ce colindatorii termina de cantat la fereastra, gazda ii invita in casa. Primul colind pe care il rostesc aici este colindul de masa, care se canta in fata mesei de Craciun incarcata cu colaci, nuci, mere si alte produse traditionale. Sensul acestui colind este de a trece belsugul, sugerat prin bogatia si varietatea produselor alimentare asezate pe masa, dintr-un an in altul. Urmeaza colindul „cel mare”, adresat gazdei. Ceata colinda apoi, pe rand, pe toti membrii familiei.

COLINDE TRADIŢIONALE. Primul dar oferit colindatorilor este colacul, semn al belsugului. Cel care conduce grupul de colindatori multumeste gazdei pentru daruri.

Colinde care vestesc Naşterea Domnului

COLINDE DE CRĂCIUN. Printre cele mai cunoscute colinde de Crăciun se numără: „O, ce veste minunată”, „Steaua sus răsare”, „Trei păstori se întâlniră”, „Sus la poarta Raiului”, „Astăzi s-a născut Hristos” sau „Domn, Domn să-nălţăm”.

 

Colinde interpretate de artişti români

COLINDE 2013. Pentru că în perioada sărbătorilor de iarnă mulţi îşi doresc să retrăiască amintirile sărbătorilor de iarnă din copilărie, B365.ro a întocmit o listă cu cele mai frumoase colinde tradiţionale de Crăciun, interpretate de artiştii români.

COLINDE DE CRĂCIUN. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an, soprana Angela Gheorghiu a lansat primul său album de colinde româneşti, „O, ce veste minunata!”. Albumul cu cele 16 colinde interpretate de renumita artistă a fost postat şi pe contul de Youtube al ortodoxia2013.

COLINDE 2013. Grigore Lese artistul român care va susţine un concert a doua zi de Crăciun la Ateneul Român, oferind publicului o selecţie specială de colinde şi cântece de sărbătoare, într-o interpretare emoţionantă. Grigore Lese va aduce căldura sărbătorilor de Crăciun pe scena Ateneului Român, în cadrul unui concert inedit ce va bucura sufletele spectatorilor cu o serie de colinde deosebite: colinde de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit, de dragoste, familiale, satirice, de război şi prizonierat, cosmogonice, precum şi cântece de stea ce vestesc Naşterea Mântuitorului. Propuse spre a deveni Patrimoniu Mondial UNESCO, aceste ritmuri şi texte străvechi, unele misterioase, şamanice, altele mito-religioase, cu teme biblice, vor fi dezlegate de cel mai tulburător glas al muzicii tradiţionale de la noi – Grigore Lese.

COLINDE 2013. Alături de el, o ceată de colindatori va aduce colinde venite parcă de dincolo de timp şi de lume, cu texte despre dulf, despre vidră, despre vânători rituale în care feciorul invinge leul, unele dintre ele necatalogate de culegerile de specialitate.

COLINDE DE CRĂCIUN. Inna, una dintre cele mai în vogă cântăreţe ale momentului, a interpretat şi colinde tradiţionale de Crăciun. Colindul „O, ce veste minunată” a fost postat pe contul de Youtube al artistei în urmă cu patru ani, în Ajunul Crăciunului, şi, de atunci şi până acum a atras aproape 2 milioane de vizualizări.

COLINDE TRADIŢIONALE. Şi Andra a interpretat, în manieră proprie, colindul „O, ce veste minunată”, postat pe contul de Youtube al artistei în urmă cu doi ani. De atunci şi până acum, clipul a atras peste 500.000 de vizualizări.

COLINDE 2013. Paula Seling, artistă apreciată în România pentru vocea ei, a interpretat, de-a lungul timpului, mai multe colinde, printre care şi „La Viflaim colo-n jos”.

Un alt cântec specific sărbătorilor de iarnă, pe care Inna l-a interpretat pentru prima dată în decembrie, tot în urmă cu patru ani, este „I need you for Christmas”. Melodia a strâns aproape 3,4 milioane de vizualizări doar pe contul de Youtube al artistei.

 

Cookies