Colentina, cel de-al doilea râu care traversează Bucureștiul, și cum ar putea arăta malurile lui. Reputat peisagist din Olanda, consultat la București

05 aug. 2022
4410 afișări
Colentina, cel de-al doilea râu care traversează Bucureștiul, și cum ar putea arăta malurile lui. Reputat peisagist din Olanda, consultat la București

Bucureștiul are două râuri care îl traversează, Dâmbovița și Colentina, care sunt privite mai degrabă ca niște canale colectoare, decât ca o resursă naturală bogată care să le ofere oamenilor încântare.

Dacă Dâmbovița, care trece prin mijlocul Capitalei, este închisă între garduri ruginite, Colentina – și cele 9 lacuri ale sale din nord-estul Bucureștiului – este îngropată în gunoaie, deșeuri pe care administrația Sectorului 2 a început să le excaveze, iar malurile sale să fie pregătite pentru amenajare.

La București, un reputat peisagist din Olanda, țara cu zeci de canale de navigație

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu a ieșit ”pe teren” cu Victor Dijkshoorn, unul dintre cei mai apreciați arhitecți peisagiști din Olanda și care s-a aflat la București. În urma plimbării de aproape 3 ore, primarul spune că a rămas cu idei ușor de implementat și cu efect imediat, ”cu principii de dezvoltare peisagistică în care protejăm resursele (apa în principal).”

”Am luat la pas trei obiective importante, trei locații cu tipologii total diferite – salba de lacuri de pe răul Colentina, parcul Sticlăriei și parcul Național.”, a afirmat primarul.

”Am discutat despre principiile de bază în dezvoltarea unei infrastructuri verde-albastră. Despre cum se poate crea un culoar verde de legătură între diverse parcuri. Cum echilibrăm intervențiile încât să obținem un spațiu verde coerent, sănătos și sustenabil.

Am cules idei despre cum să punem în valoare malurile râului Colentina. Cum putem asigura o biosferă echilibrată în lacul Național și ce tipuri de plante pot filtra apa, astfel încât, fară intervenții chimice, să nu mai aibă culoarea verde dezvoltată de microorganisme.”, a menționat acesta.

S-a intrat în detalii despre cum fac olandezii aliniamentul stradal sau cum decid tipul de vegetație dintr-un parc având în vedere, în principal, costurile de întreținere ulterioare.

„A fost o experiență cu mare valoare adăugată”, concluzionează Mihaiu, după ce a mers la pas pe teren, cu exemplele în față. ”Am învățat foarte multe lucruri care ne vor ajuta în dezvoltarea proiectelor majore pe care le avem în față.

În urma plimbării de aproape 3 ore, am rămas cu idei ușor de implementat și cu efect imediat, cu principii de dezvoltare peisagistică în care protejăm resursele (apa în principal).

Am rămas cu ideea de cumpătare și răbdare cu natura. Despre cum, în loc să plantăm prea mulți copaci și să obținem ”un spital”, să acordăm fiecăruia atenția și spațiul lui propriu, și vom avea o dezvoltare pe măsură.”, a conchis acesta.

Sectorul 2 a început o amplă operațiune de excavat gunoaiele care sufocă malurile lacurilor de pe râul Colentina, astfel încât în etapa a doua să poate le poată amenaja peisagistic.

Îți recomandăm și:

 

Cookies