Colegiul Medicilor din București a încheiat ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce au descoperit și ce declară conducerea instituției despre zecile de morți suspecte

01 mai 2024
283 afișări
Colegiul Medicilor din București a încheiat ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce au descoperit și ce declară conducerea instituției despre zecile de morți suspecte
Colegiul Medicilor din București a încheiat ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce au descoperit și ce declară conducerea instituției despre zecile de morți suspecte. Sursa foto: urgentapantelimon.ro

Reprezentanții Colegiului Medicilor din București au oferit miercuri concluziile rezultate în urma anchetei de la Spitalul Sf. Pantelimon, unde un asistent medical a acuzat că 17 pacienți intubați la secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) ar fi primit în perioada 4-7 aprilie o doză mai mică de Noradrenalină, fapt care ar fi cauzat decesul acestora. Ancheta lansată de Parchetul Tribunalului București continuă însă, urmând a se pronunța în acest caz.

Colegiul Medicilor din București a organizat miercuri o conferință de presă în care a prezentat rezultatele anchetei care a avut loc la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală după ce 17 persoane au decedat la secția ATI în perioada 4-7 aprilie. Un asistent medical a lansat în spațiul public acuzații conform cărora pacienții ar fi murit din cauza administrării unei doze reduse de Noradrenalină, medicamentul care de altfel îi ține în viață pe pacienții intubați.

Ce a declarat vicepreședintele Colegiului Medicilor din București, Lucian Negreanu

Potrivit lui Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București, „nu a existat nicio clipă, nici documentată și nici din afirmațiile medicilor, vreo dovadă că s-a intervenit nemedical asupra medicației pe care o aveau pacienții”. Mai mult, Negreanu susține că personalul medical de la Sf. Pantelimon nu a avut intenția de a face rău pacienților, și că „nu a existat, la vreunul din cazuri, ideea că echipa medicală nu a făcut tot ce putea mai bine pentru pacienți”, conform Hotnews. Legat de aceste cazuri, Lucian Negreanu a explicat că „în unele dintre aceste cazuri s-au făcut niște eforturi supraomenești, iar echipele medicale au făcut tot ceea ce ținea de ele. Mortalitatea într-o secție ATI ține de o multitudine de lucruri”.

Aceeași opinie a fost transmisă și de Liana Pleș, președintele Comisiei de Disciplină al Colegiului Medicilor din București, care a precizat că nu a existat „niciun fel de suspiciune” că au fost încălcate protocoalele medicale sau că decesul pacienților ar fi apărut ca urmare a unui act deliberat, în scop criminal, de a reduce sau a opri complet administrarea Noradrenalinei.

„Noi nu influențăm în niciun fel ancheta Parchetului”, precizează Cătălina Poiană, președintele Colegiului

Asistentul medical care a lansat aceste acuzații ar urma să sufere consecințe dacă și ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul București va decide că decesul pacienților nu a fost cauzat de erori medicale, spune președintele Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană, care a spus că această anchetă are scopul de a oferi „transparență” populației, care are în gață o situație „fără precedent, o situație care a adus grave prejudicii relației de încredere medic-pacient”.

De asemenea, Cătălina Poiană a precizat că decizia Colegiului și cea a Parchetului nu sunt obligatoriu una și aceeași, și că este vorba despre „jurisdicții paralele”. „Noi nu influențăm în niciun fel ancheta Parchetului”, a adăugat aceasta.

„Toată această situație dramatică pe care o trăim de o lună zdruncină profund încrederea în actul medical și în corpul medical, iar acest lucru este mai mult decât regretabil. Aici, la Colegiul Medicilor București, susținem medicii care își desfășoară activitatea cu devotament și cu empatie”, a declarat președintele Colegiului.

Au fost pornite 4 anchete la Spitalul Sf. Pantelimon

În urma declarației directorului de îngrijiri a spitalului, potrivit căruia decesele au survenit ca urmare a reducerii dozei de Noradrenalină, la Sf. Pantelimon au fost demarate patru anchete separate: cea a Corpului de Control de la Ministerul Sănătății, cea a Colegiului Medicilor din București, ancheta internă a unității și cea a Parchetului Tribunalului București. În acest moment a fost deschis dosar penal pentru decesul celor 17 pacienți.

CITEȘTE ȘI

O cățelușă tristă rătăcește de câteva zile prin cartierul Pajura din București. O doamnă îi caută stăpânii: Este speriată, are zgardă

Coadă la Terasa Obor de 1 Mai, ca-n fiecare an. Zeci de bucureșteni așteaptă să mănânce faimoșii mici din București

VIDEO | O mașină s-a înfipt în gardul separator dintre sensuri pe Șoseaua Berceni și a rămas blocată acolo

Cookies