Colegiul Medicilor: Dacă nu cresc veniturile medicilor, doctorii vor face doar o gardă pe lună

de:
15 mai 2014
0 afișări
Colegiul Medicilor: Dacă nu cresc veniturile medicilor, doctorii vor face doar o gardă pe lună

Astărăstoae a declarat, la Suceava, că reprezentanţii Colegiului Medicilor au avut, săptămâna trecută, o primă întâlnire la Ministerul Sănătăţii în care s-a propus ca medicii să beneficieze de scutirea impozitului pe salariu, aşa cum se întâmplă în cazul IT-iştilor, notează Mediafax.

El a spus că s-a mai propus legalizarea plăţilor informale după desfăşurarea actului medical, aşa cum prevede legea privind drepturile pacienţilor, iar practica privată în spitalul public să fie foarte clar reglementată. Totodată, s-a propus şi acordarea unui spor de fidelitate medicilor, începând cu 30% din salariu, în funcţie de posibilităţile fiecărui spital, iar medicul să se angajeze că timp de trei ani nu pleacă în străinătate.

„Indiferent dacă se acceptă toate cele patru puncte, noi nu vom discuta cât timp nu se face acea modificare legislativă, care a fost acceptată de patru miniştri până acum, din statutul medicului, prin care să se spună în mod foarte clar că medicul, în virtutea independenţei sale profesionale, nu este funcţionar şi nici echivalentul unui funcţionar”, a spus Astărăstoae.

Preşedintele CMR a arătat că dacă aceste propuneri nu vor fi rezolvate într-un interval de timp rezonabil, de 30-45 de zile, atunci CMR va solicita Comisiei Europene să oblige România să aplice Directiva privind timpul de lucru al medicilor.

El a spus că CMR va cere medicilor, după acest interval de timp, să facă doar o singură gardă pe lună, cea care este obligatorie prin contractul de muncă pe care îl au.

„Vă garantez că cel puţin 80% dintre medici vor accepta această decizie, pentru că dacă ar exista respect şi dacă demnitatea medicului n-ar fi atinsă, am înţelege”, a precizat Astărăstoae, arătând că o astfel de campanie dusă împotriva medicilor în ultimii patru ani nu a mai întâlnit în cariera sa profesională de peste 40 de ani.

Potrivit lui Astărăstoae, după ce au fost arestaţi medicii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti solicitările medicilor de a pleca în străinătate au crescut la nivel naţional cu 10%.

Astărăstoae a spus că dacă Ministerul Sănătăţii va soluţiona solicitările CMR, prin măsurile pe care le va adopta, ar putea opri exodul medicilor români în străinătate, dar nu şi migraţia acestora.

Preşedintele CMR a mai spus că, din anul 2007, aproximativ 16.000 de medici români au plecat să muncească în străinătate.

Cookies