APADOR-CH a câștigat procesul: Ministerul Sănătăţii obligat să răspundă întrebărilor despre COLECTIV

de:
23 mart. 2016
0 Afișari
APADOR-CH a câștigat procesul: Ministerul Sănătăţii obligat să răspundă întrebărilor despre COLECTIV

#COLECTIV. În comunicatul citat se precizează că, în noiembrie 2015, APADOR-CH a cerut tuturor autorităților implicate în operațiunile de salvare a victimelor din incendiu să răspundă la un set de 20 de întrebări menite să informeze societatea dacă autoritățile au fost sau nu capabile să gestioneze eficient situația Colectiv.

„Dacă celelalte autorități cărora le-am trimis solicitările de informații au răspuns la întrebările care le priveau, Ministerul Sănătății a fost singura instituție care a ignorat obligația legală de a informa, preferând să ne expedieze un răspuns laconic pentru numai două întrebări din cele 20. Conform Legii 544/2001, refuzul autorității de a răspunde la cererile de informații publice se poate combate în justiție. Instanța a obligat acum ministerul să furnizeze informațiile de interes public cerute de asociație”, se arată în comunicatul APADOR-CH.

Sursa citată subliniază că decizia justiției a precedat publicarea raportului Corpului de control al premierului făcut în cazul Colectiv.

„Din acesta reiese că și inspectorii Guvernului au ajuns la aceeași concluzie ca și noi — că la Colectiv s-a acționat haotic și neprofesionist—, concluzie pe care autoritățile au tot încercat s-o ascundă atât în comunicarea publică din timpul evenimentelor de după Colectiv, cât și prin refuzul de a răspunde unor întrebări pertinente ale societății. Întrebările noastre, ca și concluziile din raportul Corpului de control al Guvernului sunt menite să sublinieze nevoia de restructurare și de îmbunătățire a instituțiilor pe care ne bazăm în cazul unor dezastre majore. Ascunderea neputinței instituționale în spatele unor poziții publice de tipul ‘avem de toate’ ne-a costat vieți omenești în cazul Colectiv și ne va costa alte vieți pe viitor, dacă persistăm în aceeași atitudine opacă”, mai arată organizația.

#COLECTIV. Potrivit APADOR-CH, printre întrebările la care Ministerul Sănătății a refuzat să răspundă sunt: Indicați fiecare autoritate/ entitate dintr-o altă țară, europeană sau nu, căreia i-ați solicitat sprijinul/ asistența/ ajutorul; Pentru fiecare dintre aceste solicitări, indicați la ce dată și în ce modalitate ați efectuat-o, precum și ce ați solicitat în mod concret (personal medical suplimentar, medicamente, aparatură suplimentară, transfer răniți în străinătate etc.); La ce dată și cine a solicitat Comisiei Europene sprijin/ asistență/ ajutor? Ce s-a solicitat în mod concret (personal medical suplimentar, medicamente, aparatură, transfer răniți în străinătate etc.); Dacă solicitarea adresată Comisiei Europene nu a fost făcută chiar în seara producerii incendiului cu zeci de morți și peste 160 de răniți, cum explicați întârzierea; Cine a făcut repartizarea răniților pe spitale și care au fost criteriile în funcție de care răniții au fost repartizați; De ce nu a fost folosită secția specială pentru arși de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

#COLECTIV. Pe de alăt parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că, după redactarea raportului Corpului de control al premierului privind intervenția la clubul Colectiv, se vor opera mai multe schimbări de procedură dar și legislative.„Acest raport, împreună cu rapoartele de management intern pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) le-a făcut la începutul anului și care sunt pe masa premierului, toate aceste documente vor constitui baza pentru modificările legislative necesare sau procedurale, obligatorii, care decurg toate din aceste rapoarte și care vor fi făcute în cel mai scurt timp. E clar că e nevoie de modificări procedurale, dincolo de orice altceva, și s-ar putea să fie nevoie de modificări legislative și aceste lucruri vor fi evaluate în perioada imediat următoare. Aceste rapoarte nu duc la vinovății personale. (…) Dacă schimbările procedurale vor indica schimbări și de competențe se poate lua în calcul și acest lucru”, a explicat Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților, se arată într-o sinteză a raportului Corpului de control al premierului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul bucureștean. Potrivit documentului, absența coordonării a fost generată în principal de: „lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară”.

Cookies