„Colectiv”, cel mai bun film de pe continent în 2020. A câștigat și votul publicului european și pe cel al Parlamentului European

09 iun. 2021
74 Afișari
„Colectiv”, cel mai bun film de pe continent în 2020. A câștigat și votul publicului european și pe cel al Parlamentului European

„Colectiv” a fost desemnat miercuri câștigător al LUX Audience Award. La acest premiu au mai fost nominalizate filmele „Another Round” și „Corpus Christi”.

Premiul a fost acordat de Parlamentul European şi European Film Academy (EFA), în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas.

Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, a acordat premiul. Tot ea a vorbit despre „Colectiv” și a subliniat „cât de important este jurnalismul de investigații pentru libertate și independență”.

De asemenea, președintele Parlamentului European a apreciat curajul cetățenilor români „care au căutat adevărul” și i-a felicitat pe jurnaliști pentru „devotamentul lor pentru libertatea de exprimare”.

La decernarea premiului au participat regizorul Alexander Nanău alături de Mihai Grecea, colaborator artistic al filmului și unul dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv. Cei doi au purtat măști cu #65, numărul victimelor tragediei.

Mihai Grecea și Alexander Nanău. Sursă foto: Libertatea.ro.

În finala pentru LUX Audience Award au mai participat, alături de „Colectiv”, pelicula poloneză „Corpus Christi” – locul al doilea – și filmul danez „Another Round”, clasat pe trei (care a câștigat de două ori în fața „Colectiv” la BAFTA și la Oscar). Filmul lui Alexander Nanau a fost singurul documentar din competiție, este primul film românesc care câștigă, precum și primul documentar românesc care ajunge în această finală, potrivit Libertatea.ro.

La alcătuirea premiului LUX Audience Award au contribuit 4 foruri:

  • Parlamentul European,
  • Academia Europeană de Film (EFA),
  • Creative Europe (programul Comisie Europene pentru cultură și media),
  • rețeaua cinematografelor europene.

Cookies