#COLECTIV. Carmen Uscatu, Asociaţia Dăruieşte Viaţă: Medicii se temeau să ne spună ce au nevoie

de:
09 iun. 2016
1 Afișari
#COLECTIV. Carmen Uscatu, Asociaţia Dăruieşte Viaţă: Medicii se temeau să ne spună ce au nevoie

Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a declarat într-un interviu acordat Gândul, că în perioada de după tragedia din clubul Colectiv, deşi voia să ajute, se lovea de refuzul medicilor care spuneau că au de toate.

L-am sunat pe directorul de Pantelimon de exemplu să întreb ce nevoi aveţi, că aflasem de la Cabral de pe facebook că ar avea nevoie de multe lucruri, şi mi-a spus sună-mă peste jumătate de oră, că acu vine ministrul şi atunci o să-ţi spun direct ce am nevoie. Peste o jumătate de oră când l-am sunat, după vizita ministrului acesta mi-a spus, mi-a adus ministrul de toate, nu mai avem nevoie de nimic. Acolo a fost spitalul unde au murit toţi cei care au fost internaţi din câte îmi aduc aminte„, a povestit aceasta.

Potrivit acesteia motivul principal pentru care medicii refuzau ajutorul a fost frica.

Medicii se temeau, era vorba de o frică, noi chiar trebuia să primim o listă de la Spitalul de Arşi cu nevoile, că adusesem şi creme din străinătate, oamenii se mobilizaseră extraordinar şi voiau să doneze orice, doar că spitalele nu mai comunicau, trebuia să primim lista de la două doctoriţe de la Spitalul de Arşi, au renunţat să o mai trimită că le-a fost frică că dacă se află că vine de la ele, vor păţi ceva„, a mai declarat Carmen Uscatu.

Au continuat aceea campanie prin care au spus că avem de toate, lucru ce i-a făcut pe medici în acel moment să ne refuze donaţii. Noi am investit atunci peste 400 de mii de euro cumpărând ventilatoare şi saltele speciale pentru marii arşi şi a trebuit să le dăm cumva pe sub mână pentru că nu ni le primeau în spitale, nu ne spuneau ce nevoi au„, a mai spus Uscatu.

Mai mult aceasta a povestit că după o postare pe facebook a primit un telefon de la Ministerul Sănătăţii în care i se spunea că dacă mai află de vreo problemă să anunţe direct ministerul nu să scrie pe reţeaua de socializare.

După ce am scris pe facebook că am donat la Spitalul Elias un ventilator şi o scară, colega mea a primit un sms şi i s-a spus că nu mai este nevoie de nimic, deşi urma să mai ducem acolo un ventilator, cel mai performant ventilator de pe piaţă, toţi ne-au spus că au de toate şi au evitat să mai accepte de la noi, ne-am încheiat contractele de donaţii abia în luna aceasta„, a declarat Carmen Uscatu.

Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a fost amendată cu 3.500 de lei pentru organizarea unor acţiuni de comemorare a victimelor din clubul Colectiv, în contextul scandalului legat de infecţiile nosocomiale, activităţi ce au avut loc pe 06 şi 07 mai.

În momentul în care noi am fost în Piaţă, jandarmii au venit la noi şi au ţinut să ne precizeze că sunt acolo pentru a ne proteja şi că ne roagă, dacă intervine ceva, să le solicităm sprijinul. Au fost amabili, nu m-au legitimat, eu m-am prezentat. Apoi, după o lună, au venit aceste amenzi. Dacă a durat o lună, a fost un lucru intenţionat, probabil au aşteptat să treacă emoţia momentului, că ne-am adunat acolo să comemorăm victimele infecţiilor nosocomiale, care au fost atât tinerii din Colectiv cât şi victime anonime. Şi a doua zi oamenii s-au adunat în Piaţă, nu am scandat nimic, acţiunea s-a desfăşurat în faţa unei instituţii publice, respectiv Facultatea de Artitectură, şi conform legii aceste acţiuni nu trebuie anunţate. Prima amendă e în valoare de o mie de lei iar a cea pentru a doua zi este de 2.500 lei”, a declarat Carmen Uscatu, preşedintete Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Asociaţia a transmis şi un comunicat de presă în care anunţă că amenzile vor fi contestate în instanţă.

Pe 8 iunie, am primit două procese verbale, cu două amenzi, pe motiv că am organizat o adunare publica nedeclarată şi neînregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situaţia din spitalele din România, iar pe timpul desfăşurării acesteia am condus activităţile participanţilor dirijând acţiunile şi scandările acestora. Nu am organizat nicio manifestaţie, nu am incitat lumea să facă nimic, nu am exprimat opinii, nu am condus nicio acţiune şi nu am iniţiat scandări. Noi am comemorat morţii care nu mai pot vorbi. Ca la orice comemorare, am vorbit despre cauzele morţii acestora şi despre ce trebuie făcut pentru a nu se mai întâmpla aşa ceva„, se arată în comunicatul de presă.

Cookies