LA MINE-N CARTIER

Colectarea selectivă a gunoiului în Bucureşti a fost respinsă

Amenzile erau prevăzute în Proiectul Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind colectarea selectivă a deşeurilor de către persoanele fizice şi asociaţiile de locatari ce a fost supus votului legislativului Capitalei miercuri. Consilierii generali au considerat însă inoportună măsura, aşa că proiectul a fost respins.

Proiectul ar fi avut două etape de implementare: până în anul 2012, proprietarii şi asociaţiile de locatari aveau obligaţia să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor de hârtie-carton, mase plastice/folii/PET şi metal, iar din anul 2012 – colectarea selectivă a deşeurilor de hârtie-carton, mase plastice/folii/PET şi metal şi sticlă, potrivit proiectului.

Operatorii de salubrizare ar fi fost şi ei obligaţi să doteze asociaţiile sau proprietarii individuali cu recipienţi sau saci de plastic inscripţionaţi cu tipul de deşeu selectiv colectat. Tot operatorii ar fi stabilit, împreună cu persoanele fizice şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari, o dată şi un orar pentru ridicarea deşeurilor colectate selectiv.

Conform proiectului, asociaţiile sau proprietarii individuali care nu vor respectau prevederile hotărârii riscau o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, în vreme ce neîndelpinirea obligaţiilor de preluare a deşeurilor colectate selctiv, precum şi nerespectarea orarului stabilit le-ar fi adus operatorilor de salubrizare amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 lei.

O altă prevedere a proiectului era aceea că, pentru persoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv, tariful de evacuare a deşeurilor menajere ar fi fost majorat cu 50%, în vreme ce tariful ar fis căzut cu până la 25% din valoarea acestuia. Cantităţile minime de deşeuri evacuate lunar pentru care se diminua tariful de evacuare a deşeurilor sunt: deşeuri hârtie-carton – 0,75 kg de persoană pe lună, deşeuri mase plastice – 1 kg de persoană pe lună, deşeuri de sticlă 0,5 kg de persoană pe lună.

Iniţiatorii proiectului l-au motivat prin îndeplinirea obligaţiilor asumate de România la aderarea la Uniunea Europeană.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button