Colectarea selectivă a deşeurilor, obligatorie pentru bucureşteni

de:
09 iun. 2011
1 Afișari
Colectarea selectivă a deşeurilor, obligatorie pentru bucureşteni

Asociaţiile de locatari/proprietari şi casele individuale au obligaţia de a implementa colectarea selectivă a deşeurilor în două etape: până în anul 2012 – colectarea selectivă a deşeurilor de hârtie-carton, mase plastice/folii/PET şi metal, iar din anul 2012 – colectarea selectivă a deşeurilor de hârtie-carton, mase plastice/folii/PET şi metal şi sticlă, potrivit proiectului.

Pentru pesoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv, tariful de evacuare a deşeurilor menajere va fi majorat cu 50%. Pentru pesoanele fizice şi juridice care colectează selectiv, acelaşi tarif va scădea cu până la 25% din valoarea acestuia. Cantităţile minime de deşeuri evacuate lunar pentru care se va diminua tariful de evacuare a deşeurilor sunt: deşeuri hârtie-carton – 0,75 kg de persoană pe lună, deşeuri mase plastice – 1 kg de persoană pe lună, deşeuri de sticlă 0,5 kg de persoană pe lună.

Operatorii de salubrizare vor trebui să doteze asociaţiile sau proprietarii individuali cu recipienţi sau saci de plastic inscripţionaţi cu tipul de deşeu selectiv colectat. Tot operatorii vor stabili, împreună cu persoanele fizice şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari, o dată şi un orar pentru ridicarea deşeurilor colectate selectiv.

Asociaţiile sau proprietarii individuali care nu vor respecta prevederile hotărârii vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei. Dacă nu preiau deşeurile colectate selectiv, nu respectă orarul stabilit sau alte prevederi ale hotărârii, operatorii de salubrizare vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 lei.

Proiectul se află deocamdată în dezbatere publică. Pentru a intra în vigoare el va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Cookies