Cofetăriile de top din București își cam păcălesc clienții. Un studiu recent te face să dai cu tarta-n cremșnit, nu alta

08 iul. 2021
1048 Afișari
Cofetăriile de top din București își cam păcălesc clienții. Un studiu recent te face să dai cu tarta-n cremșnit, nu alta

Cofetăriile de top din București își cam păcălesc clienții deoarece omit o serie de informații importante cu privire la conținutul produsele lor, mai ales atunci când vine vorba de alergeni sau de aditivi alimentari care nu sunt recomandați copiilor. Un studiu recent realizat de InfoCons te face să te gândești de două ori înainte să îți pierzi privirile și pofta în vitrinele de prăjituri care mai de care mai arătoase.

Mare atenție la achiziționarea produselor din cofetării din București. În primul rând trebuie să aveți grijă în special din punct de vedere al alergenilor, a valorilor nutriționale și aditivilor alimentari din compoziția prăjiturilor, deoarece mulți dintre ei sunt contraindicați copiilor, iar de cele mai multe ori dulciurile sunt destinate acestora.

Cofetăriile din București își cam păcălesc puțin clienții

Conform studiului prezentat de InfoCons, mai puțin de un sfert dintre cofetăriile din Capitală participante la studiu au afișat pe site valorile nutriționale. De asemenea, doar jumătate au afișat numărul telefonului consumatorului.

InfoCons a realizat în ultimele două luni un studiu cu privire la ce informații se găsesc pe paginile de internet ale cofetăriilor din București. Astfel, au fost vizate o serie de informații esențiale pentru pasionații de prăjituri și dulciuri în general. Cu toate că îți iau ochii prin formele și culorile lor, trebuie să fim atenți la ce cumpărăm și cât de sănătoase sunt de fapt.

Studiul realizat în perioada mai – iunie 2021 a veritificat valorilor nutriționale, Compoziție, Ingrediente Blat, Ingrediente Crema, Ingrediente la nivel de produs ,Alergeni, Gramaj, Dată limita de consum, Număr protecția consumatorilor, Număr contact pe site, precizarea că sunt operator cu caracter personal și solicitarea de date cu caracter personal.

Ce a arătat studiul privind cofetăriile din București

 În urmă analizei informațiilor descoperite pe site-urile de internet ale cofetăriilor, s-au descoperit următoarele date statistice care te pot face să te gândești de două ori înainte de cumpăra savarine, tarte, cremșnit-uri, amandine sau mai știu eu ce prăjitureli de cofetările care îți măresc glicemia până la cer.

În primul rând, doar 21.7% din cofetării au menționat pe site valorile nutriționale, practic nu prea știi ce conțin. Mai mult, doar 13% dintre cofetării au menționat pe site dată limita de consum pentru produsele pe care le comercializează, dar asta nu e chiar relevant că de obicei le mănânci imediat ce le-ai cumpărat.

Mai trist este că doar 48,8% au afișat Telefonul consumatorilor: 021/9551 sau link-ul către site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, lucru care nu este foarte ok.

Nu în ultimul rând, doar jumătate dintre cofetării au o listă cu alergeni, adică 48,8% dintre firmele participante la studiu.

Ce mai este scandalos este că aproape toate cofetăriile, mai exact 5,6% dintre cofetării oferă informații doar despre compoziție în sine, dar nu menționează toate ingredientele folosite pentru compoziția blaturilor sau a cremelor din prăjituri.

Studiul poate fi consultat AICI

Ce trebuie să verifici pentru a cumpăra prăjituri în siguranță

InfoCons mai oferă o serie de sfaturi pentru a nu cumpăra un produs neconform sau care poate să  afecteze sănătatea. La ce trebuie să fim atenți în primul rândș.

Aspectul exterior al produselor, indiferent de tipul de produs: prăjituri, covrigi, gogoși, produse de patiserie, este extrem de important. Ele trebuie să arate proaspete și să nu dea semne că ar fi stricate. Aici mai vine în ajutor și culoarea produsului, care să nu fie modificată sau să aibă aspect de vechi sau chiar să aibă pete de mucegai și mirosul produsului.

Încercați de asemenea să cumpărați prăjituri doar de la cofetării și patiserii autorizate și cereți mereu și păstrați bonul fiscal pentru a avea dovada achiziționării.

Ce spune președintele InfoCons despre cofetării

Sorin  Mierlea, președinte InfoCons, a dat și o serie de explicații și sfaturi cu privire la cofetăriile din București.

“ Consumăm produse din cofetării cu diferite ocazii sau pur și simplu simțim nevoia de un răsfăț dulce. Însă ne-am uitat vreodată dacă în vitrină sau când comandăm online dacă aceste produse au menționate ingredientele, alergeni, valorile nutriționale sau dată limita de consum așa cum prevede legislația în vigoare ?!

Trebuie să fim foarte atenți când achiziționăm produse din cofetării și să citim informațiile afișate iar dacă acestea nu sunt menționate să le solicităm comerciantului! Totodată să solicităm întotdeauna bonul fiscal mai ales din perspectiva depunerii ulterioare a unei sesizări în cazul unei nemulțumiri ulterioare! Fii informat! Alege în cunoștință de cauza!”

Ce cofetării din București au participat la studiu

Cofetăriile din București ale căror pagini web au făcut parte din acest studiu sunt următoarele:

Cookies