CODUL RUTIER: Cu cât poţi depăşi viteza legală fără să primeşti amendă

de:
08 oct. 2013
1134 Afișari
CODUL RUTIER: Cu cât poţi depăşi viteza legală fără să primeşti amendă

„Legea prevede sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, diferenţiate în funcţie de pragul de viteză atins. Primul prag de viteză sancţionat de Codul Rutier este depăşirea cu 10 – 20 km/h a limitei maxime de viteză. Spre exemplu, o viteză de 59 km/h în oraş nu are sancţiune contravenţională”, precizează şeful Serviciului Rutier Constanţa, Ciprian Sobaru, citat de Realitatea.net.

Singura situaţie în care un conducător auto poate fi tras la răspundere pentru că a depăşit limita legală admisă cu câţiva kilometri la oră este atunci când acesta este implicat într-un accident rutier. „În cazul unui accident rutier poate fi considerată o încălcare a prevederilor legale şi o cauză concurentă în producerea acestuia. Dacă eşti implicat într-un accident de circulaţie şi în urma expertizei rezultă că ai depăşit cu câţiva, până în 9 kilometri, viteza legală, poţi fii tras la răspundere pentru culpă comună. Spre exemplu, loveşti un pieton care traversa prin loc nepermis. Dacă din expertiză rezultă că aveai 59 kilometri pe oră într-un loc în care limita este de 50, poate fi culpă comună”, spune poliţistul.

Mulţi şoferi consideră că, dacă pentru depăşirea limitei de viteză cu 1-9 kilometri faţă de limita legală admisă nu există amendă, calculul se face de la 60 kilometri pe oră. Lucru total greşit, spun rutieriştii, care avertizează că şoferii prinşi circulând cu astfel de viteze vor fi sancţionaţi.

„Mai sunt anumiţi şoferi care nu înţeleg de ce sunt amendaţi atunci când au fost prinşi circulând, de exemplu, cu 61 kilometri pe oră. Există conducători auto care au un comportament de parcă nu ar fi făcut nimic. Încep cu haideţi, domnule, aveam şi eu 61 kilometri pe oră, pentru un kilometru în plus mă amendaţi? Însă trebuie să fie foarte clar faptul că limita legală de viteză în oraş este de 50 kilometri pe oră, iar faptul că nu există în legislaţie o amendă pentru cei care depăşesc cu 1-9 kilometri pe oră limita, asta nu înseamnă că cei prinşi circulând cu peste 60 kilometri pe oră nu vor fi sancţionaţi”, a mai spus Ciprian Sobaru.

Cookies