Codul Rutier 2022. Ce modificări suferă punctul de amendă și sistemul de penalizare

28 dec. 2021
321 Afișari
Codul Rutier 2022. Ce modificări suferă punctul de amendă și sistemul de penalizare
Codul Rutier 2022. Ce modificări suferă punctul de amendă și sistemul de penalizare. Sursa foto: Unsplash

Codul Rutier ar putea fi modificat în anul 2022, după ce Senatul a aprobat un proiect de lege ce vizează implementarea unui sistem nou de amenzi pentru șoferii care înalcă regulile de circulație. Mai mult, autoritățile au decis înghețarea punctului de amendă pentru anul următor, deși se pregătea creșterea acestuia de la 1 ianuarie 2022.

Codul Rutier ar putea să sufere o serie de modificări începând cu 1 ianuarie 2022. Prima astfel de modificare ar urma să aibă loc în cazul în care proiectul de lege adoptat de Senat în urmă cu doar câteva zile va fi trece și de Camera Deputaților și va primi undă verde și de la președintele României, potrivit Antena 3.

Codul Rutier 2022. Ce modificări ar putea fi introduse

Proiectul de lege ce ar putea duce la modificarea legislației rutiere presupune monitorizarea video de către Poliția Română a tuturor drumurilor publice din țară. Prin urmare, ilegalitățile și abaterile de la legislație comise de șoferi ar fi constatate automat. De asemenea, amenzile și penalitățile ar fi transmise automat, pe baza imaginilor de la fața locului.

Ce a atras atenția cu privire la acest proiect de lege este modul în care a fost adoptat de Senat. Proiectul ce ar schimba Codul Rutier a fost adoptat în Senat fără să fie dezbătut în plen.

Dacă va fi implementat acest sistem video, șoferii vor primi automat la adresă o fotografie care va servi drept probă pentru contravenție, dar și un proces verbal de constatare. Procesul-verbal de amendare va fi transmis șoferilor în maximum 90 de zile calendaristice, fie prin e-mail, fie prin poștă.

Potrivit textului proiectului de lege, camerele video ar urma să fie amplasate cu prioritate pe drumurile unde se produc accidente cu o frecvență crescută. De asemenea, amplasarea dispozitivului de detecție va fi semnalată prin indicatoare de avertizare, situate la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.

Punctul de amendă va fi înghețat în 2022

Deși autoritățile prevăzuseră creșterea punctului de amendă la 255 de lei începând cu 1 ianuarie 2022, odată cu creșterea salariului minim la 2.550 de lei de la 2.300 de lei, în cele din urmă punctul de amendă va fi înghețat la valoarea de 145 de lei.

Codul Rutier va fi modificat în urma acestei decizii, deoarece în acest moment legea prevede că punctul de amendă valorează 10% din salariul minim brut pe economie.

Valoarea înghețată a punctului de amendă, de 145 de lei, este valabilă până în data de 31 decembrie 2022. Această valoare a fost introdusă la începutul anului 2017, când salariul minim brut pe economie din România era de 1.450 de lei.

Cookies