ȘTIRI

NOUL COD RUTIER intră ASTĂZI în vigoare: prevederi mai drastice pentru şoferi şi biciclişti

COD RUTIER 2013: Toţi şoferii vor avea interzis să circule pe acostamentul drumului, aşa numita bandă de urgenţă. Excepţie fac bicicliştii, care pot folosi acostamentul, dacă nu dispun de piste special amenajate şi nu pun în pericol circulaţia. Mopediştii au obligaţia să circule pe un singur rând pe bandă. De asemenea, pe trecerile de pietoni se vor da jos de pe vehicule şi le vor folosi ca pietoni. 

Noile modificări le interzic mopediştilor să transporte pasageri în stare de ebrietate. Aceeaşi interdicţie o au şi transportatorii de mărfuri, în cazul pasagerilor din cabină. Bicicliştii au şi ei câteva noi reguli. Ei sunt obligaţi să meargă într-un singur rând pe banda de circulaţie, nu au voie să folosească trecerile de pietoni, nu au voie să înveţe mersul pe bicicletă pe drumuri intens circulate şi sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate.

Codul Rutier a primit o serie de modificări şi completări, care intră în vigoare începând cu data de azi. Informaţia potrivit căreia proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului auto ar fi valabilă un an de zile de la data promovării este greşită, conform purtătorului de cuvânt al DRPCIV, Mihai Enache, citat de România Liberă.

Agenţiile de ştiri, preluate de presă şi televiziuni anunţau că, începând de azi, o persoană care susţine examnul auto, în cazul în care pică proba practică, dar nu şi cea teoretică, nu va mai fi nevoită timp de un an de zile să repete proba teoretică, aşa cum se întâmplă în ţările din Vest. Informaţia a fost preluată greşit, astfel că nu se modifică nimic în ceea ce priveşte susţinerea examenului auto. Neînţelegerea a pornit de la faptul că textul de lege a primit o modificare, însă doar pentru a fi mai simplu de înţeles.

Acesta este textul care a produs confuzia: „Cursul de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii”.

„Practic nu se modifică nimic. Este acelaşi lucru ca şi înainte, doar că textul de lege a fost simplificat”, declară pentru România liberă comisar şef Mihai Enache, purtător de cuvânt Direcţia Regim Permise de conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.).

Regulamentul de aplicare a ordonanţei de urgenţă 195/2002 (Codul Rutier) a primit o serie de completări şi modificări, acestea intrând în vigoare începând de azi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button