COD ROŞU DE INUNDAŢII în trei judeţe, până la ora 14.00

de:
27 mai 2015
0 Afișari
COD ROŞU DE INUNDAŢII în trei judeţe, până la ora 14.00

COD ROŞU DE INUNDAŢII. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, bazinele hidrografice Maja, Sălaj şi Bârsău, din judeţele Maramureş, Sălaj şi Satu Mare vor fi afectate de codul roșu de inundaţii până miercuri la ora 14.00, informează Realitatea Tv.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Sălaj, Lucian Andrei Jacodi, opt persoane au fost deja evacuate din cauza codului roşu de inundaţii.

COD ROŞU DE INUNDAŢII. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele hidrografice Maja, judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj, judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bărsău, judeţul Maramureş, potrivit Digi24.

„În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”, se arată într-un comunicat al institutului.

Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, a declarat la Digi24 că problemele au început la ora 2 noaptea. „S-au atenționat primăriile, iar la ora 6 viitura de pe Bârsău a provocat inundarea a peste 40 de case. Viitura crește în continuare. Se lucrează cu șase autopompe. Apa are un metru jumate”, a spus Anton Rohian la Digi24, precizând că lucrurile nu se ameliorează, dar că niciun drum județean nu este blocat.

COD ROŞU DE INUNDAŢII. Prefectul județului Satu Mare, Eugen Avram, a spus că dimineață a fost o viitură, iar curţile oamenilor au fost inundate, însă drumurile sunt practicabile.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineaţa, mai multe avertizări de ploi torenţiale.

UPDATE: ANM a extins avertizarea nowcasting COD PORTOCALIU de ploi până la ora 12.00. Iniţial, potrivit avertizării nowcasting COD PORTOCALIU emisă de ANM, valabilă între orele 07.00 şi 09.00 în jumătatea de sud-vest a judeţului Satu Mare şi judeţul Sălaj, va continua să ploua şi se vor cumula cantităţi ce pot depăşi local 20 l/mp, având în vedere că în zonă în ultimele 3…4 ore s-au înregistrat cantităţi de 50…60 l/mp.

De asemenea, ANM a emis şi o avertizare nowcasting COD GALBEN de ploi, valabilă între orele 06.00 si 09.00 în judeţul Sălaj şi în judeţul Cluj. Potrivit ANM, în acest interval de timp se vor semnala ploi şi averse ce vor depăşi pe arii restrânse 25..30 l/mp.

Pe de altă parte, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit până miercuri la ora 18,00 informarea meteo de ploi și instabilitate atmosferică accentuată emisă pentru toate zonele țării.

Potrivit ANM, în intervalul 26 mai, ora 12,00 — 27 mai, ora 18,00, va ploua în zona Carpaților Orientali, în Maramureș și local în Transilvania și Crișana, unde cantitățile de apă vor depăși 20 de litri/mp și izolat 30 — 40 litri/mp.

COD ROŞU DE INUNDAŢII. În restul teritoriului, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil căderi de grindină.

Cookies