COD GALBEN DE NINSORI și COD GALBEN de POLEI în BUCUREȘTI. ATENȚIONARE valabilă până marți,ora 22:00

de:
01 dec. 2014
0 Afișari
COD GALBEN DE NINSORI și COD GALBEN de POLEI în BUCUREȘTI. ATENȚIONARE valabilă până marți,ora 22:00

UPDATE Capitala urmeaza sa intre sub cod galben de ninsori incepand cu ora 14:00, atentionarea meteorologica fiind in vigoare pana marti la ora 22:00.

Vremea nefavorabilă a dat peste cap programul paradei militare de 1 Decembrie, astfel încât organizatorii au anunțat că avioanele nu vor decola de Ziua Națională în acest an.

COD GALBEN de NINSORI. În intervalul 1 decembrie, ora 14 – 2 decembrie, ora 22 se anunță ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10…15 cm. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…60 km/h în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, iar la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 km/h. Local şi temporar, zăpada va fi viscolită.

Pe arii restrânse în regiunile sudice şi centrale se menţin condiţiile de producere a poleiului.

meteo

COD GALBEN POLEI. În noaptea de duminică spre luni şi în prima parte a zilei de luni vor fi precipitaţii mixte în Oltenia şi Muntenia, Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp. Local se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul şi sudul ţării, atingând viteze de 40…50 km/h, iar în sudul Banatului şi zona montană aferentă vor fi rafale de 70…80 km/h.

În zona municipiului Bucureşti, precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, mixte sau predominant sub formă de ninsoare, ce pot favoriza trecător producerea de polei, iar vântul va sufla cu viteze de 30…40 km/h.

COD GALBEN de POLEI, de ZIUA NAȚIONALĂ. O avertizare de polei valabilă până la ora 12.00 a fost emisă de meteorologi. Zonele afectate sunt Braşov, Sibiu și Covasna, pe drumurile naționale și europene.

COD GALBEN de POLEI BUCUREȘTI.Între orele 09.00 și 12.00, local în judeţele Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, Prahova, Ialomiţa şi Călăraşi se vor semnala precipitaţii mixte, slabe, ce favorizează, de asemenea, depunerea de polei. 

Fenomene meteorologice asteptate precipitaţii mixte, slabe, ce favorizează depunerea de polei. În regiunile menţionate, cade ploaie îngheţată, iar temperaturile sunt negative.

Autoritățile iau măsuri

Având în vedere atenționările emise, viceprim-ministrul pentru securitate națională Gabriel Oprea s-a asigurat că efectivele MAI – pompieri, jandarmi și polițiști, sunt pregătite să acționeze în zonele unde se vor manifesta ninsori și intensificări ale vântului, astfel încât să fie asigurată funcționarea sistemelor de utilități publice pentru populație și să nu se producă blocaje pe principalele artere rutiere.

Prefecții vor coordona direct acțiunile de prevenire a unor situații de urgență cauzate de ninsori sau de alte fenomene meteorologice. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus inspectoratelor județene pentru situații de urgență să fie în măsură să activeze grupele operative în orice moment, dacă situația o va impune, pentru a gestiona cu celeritate orice situație.

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, jandarmi, pompieri – se află în acest moment mobilizate în dispozitivul curent de intervenție pentru a acționa cu autospeciale și mijloace tehnice, în sprijinul cetățenilor din zonele afectate de fenomenele meteorologice. Ministerul Afacerilor Interne sfătuiește conducătorii auto să se informeze asupra condițiilor de drum, să respecte cu strictețe indicațiile Poliției Rutiere și să manifeste o conduită preventivă în timpul deplasărilor pe drumurile publice.

De asemenea, reamintim că prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Conducătorii auto au obligaţia să nu oprească ori să staţioneze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Cookies