Cod galben de ploi torențiale și vijelii. Vremea devine instabilă și în București

17 mai 2022
837 Afișari
Cod galben de ploi torențiale și vijelii. Vremea devine instabilă și în București
Cod galben de ploi torențiale și vijelii. Vremea devine instabilă și în București. Sursa foto: Unsplash

ANM a emis două atenționări de tip Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în țară. Vremea se schimbă și în București, devenind în general instabilă.

Cod galben de ploi torențiale și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben, valabil în intervalul 17 mai, ora 14:00 – 18 mai, ora 06:00. Fenomenul vizat: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat mai sus, meteorologii anunță că vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia. Se vor înregistra averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.

Notă transmisă de ANM: Fenomenele specifice instabilității atmosferice vor apărea pe arii restrânse și în restul țării.

Cod galben: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Sursa foto: Captură/ ANM
Cod galben: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Sursa foto: Captură/ ANM

Al doilea cod galben emis de ANM este valabil miercuri 18 mai, în intervalul orar 06:00 – 21:00. Fenomenele vizate: intensificări susținute ale vântului.

Pe tot parcursul zilei de miercuri (18 mai 2022) vântul va înregistra intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55-70 kilometri pe oră. Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși viteze de 60-70 kilometri pe oră, iar în zona înaltă vor depăși 90-100 kilometri pe oră.

Notă transmisă de meteorologi: Intensificări ale vântului se vor înregistra și în restul țării în general cu viteze de 45-55 kilometri pe oră. Vremea se răcește accentuat, iar în noaptea de miercuri spre joi – în depresiuni – temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.

Cod galben: intensificări susținute ale vântului. Sursa foto: Captură/ ANM
Cod galben: intensificări susținute ale vântului. Sursa foto: Captură/ ANM

Vremea devine instabilă și în București

ANM a emis prognoza meteo specială pentru București, valabilă în intervalul 17 mai, ora 14:00 – 18 mai, ora 21:00.

Astfel, vremea va fi cald în intervalul 17 mai, ora 14:00 – 18 mai, ora 09:00, dar va deveni în general instabilă. Cerul se menține variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară și noaptea când vor fi averse și posibil tunete și fulgere. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități medii de 10-15 l/mp. Temperatura maximă va fi de 29-30 de grade Celsius, iar temperatura minimă de 14-15 grade Celsius.

Miercuri, în intervalul 09:00 – 21:00,  vremea se răcește accentuat în Capitală și devine rece pentru această dată din calendar. În prima parte a zilei cerul va fi acoperit de nori, când temporar va mai ploua, iar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 45-50 kilometri pe oră. După-amiaza și seara cerul va fi temporar noros, iar vântul va slăbi din intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade Celsius.

Cookies