VREMEA

COD GALBEN DE CANICULĂ, în Capitală. Prognoza meteo pe trei zile

Meteorologii au emis duminică, o avertizare cod galben de caniculă, valabilă în aproape toată ţara, inclusiv, în Capitală. Astfel, până marţi vremea va deveni caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor depăşi 36…37 de grade, iar în sud-vest, izolat se vor situa în jurul valorii de 39 de grade Celsius.

Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş, informează RTV.

Luni, vremea se va menţine caniculară în sudul, vestul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni temperaturile maxime vor înregistra valori de 36….38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.

În Capitală, vremea va fi extrem de călduroasă, cu soare arzător şi maxime de 38 grade C, la umbră.

Marţi, valul de căldură va persista în sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36….38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

În Capitală, vremea va fi la fel de călduroasă ca şi în ziua precedentă. Maximele termice se vor situa, la amiază, în jurul valorii de 38 grade C, la umbră.

Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. Îndeosebi seara şi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi se va semnala grindină.

Miercuri, în Capitală, instabilitatea atmosferică s-ar putea accentua, generând averse, însoţite de descărcări electrice. Maximele termice vor scădea substanţial, cu până la 7 grade faţă de ziua precedentă. Astfel, miercuri, la amiază, în Capitală, mercurul va urca în termometre până la 31 grade C.

Ministrul Sănătăţii cere „activarea” planurilor de măsuri anti-caniculă

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere, se precizează într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Recomandările medicilor în perioadele de caniculă

Potrivit medicilor, în perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri), fructe şi legume proaspete. Totodată, oamenii ar trebui să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

Medicii mai recomandă evitarea consumului de alimente uşor perisabile, alcool şi băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr. Cei pentru care este absolut necesar să se expună la soare după-amiaza sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button