Cod de conduită la PSD. Cum vor putea fi sanctionaţi pesediştii urmăriţi penal pentru corupţie

de:
30 oct. 2015
0 afișări
Cod de conduită la PSD. Cum vor putea fi sanctionaţi pesediştii urmăriţi penal pentru corupţie

Vineri, in sala primariei din Negresti-Oas, Comitetul Executiv National al PSD s-a reunit in sedinta pentru discuta un „cod de etica si conduita” care va trebui adoptat in urmatoarea perioada. Documentul de zece pagini are si un capitol dedicat sanctiunilor care s-ar putea aplica membrilor PSD urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati pentru coruptie, de la retragerea sprijinului politic in cazul membrilor Guvernului pana la excluderea din partid, sanctiuni ce se vor aplica insa in urma unei analize a Comisiei de Etica si Arbitraj, scrie HotNews.ro.

Acest lucru presupune ca regulile de integritate adoptate in martie de un alt for al PSD, Consiliul National, care se regasesc in acest cod intr-o forma modificata, nu se vor aplica automat. Mai exact, un membru al Guvernului urmarit penal pentru coruptie nu isi pierde automat functia ci va fi „analizat”.

Inainte de sedinta CEx care a inceput inainte de ora 11.00, Dragnea a declarat ca PSD „este un partid curat”, iar presedintii sunt „cinstiti si corecti”. „PSD nu este murdar, PSD este un partid curat. Social-democratii sunt cinstiti si corecti. Trebuie sa scoatem in fata onoarea, cinstea, demnitatea,” a spus Dragnea inaintea sedintei CEx.

La sedinta CEx nu participa si premierul Victor Ponta, aflat intr-o vizita in Mexic.

Documentul pe care il discuta PSD-istii nu este forma finala, ea va fi modificata si adoptata intr-o sedinta ulterioara CEx.

Ce presupune capitolul referitor la sanctiuni:

„In cazul in care, pentru fapte de coruptie, un membru de partid se afla intr-una din urmatoarele situatii:
punerea in miscare a actiunii penale;
inceperea urmaririi penale;
dispunerea arestarii preventive;
trimiterea in judecata;
condamnarea in prima instanta;
pronuntarea unei hotarari de condamnare definitiva cu executarea pedepsei privativa de libertate,
Comisia Judeteana de Etica, Integritate si Arbitraj sau dupa caz Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cerceteaza speta si face propuneri catre Biroul Permanent Judetean sau Biroul Permanent National, dupa caz.”

Biroul Permanent Judetean sau, dupa caz Biroul Permanent National la propunerea intemeiata a Comisiei Judetene, respectiv a Comisiei Nationale de Etica, Integritate sau Arbitraj, poate dispune urmatoarele sanctiuni:
Retragerea sprijinului politic;
Suspendarea din functia politica;
Suspendarea din calitatea de membru de partid;
Excluderea din partid.”
Regulile de aplicare:

„Respectarea prevederilor si a normelor prezentului Cod reprezinta o datorie a fiecarui membru al Partidului Social Democrat.

Responsabilitatea aplicarii prevederilor Codului de Etica si Conduita este in egala masura individuala si colectiva a membrului de partid si a organizatiei de partid.

Incalcarile prevederilor Codului de Etica si Conduita de catre membrii de partid care nu fac parte din Biroul Permanent Judetean, sunt analizate de catre Comisia Judeteana de Etica, Integritate si Arbitraj (CJEIA). Sanctiunea este stabilita de catre Biroul Permanent Judetean, iar contestatia este solutionata de catre Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj (CNEIA).

Incalcarile prevederilor Codului de Etica si Conduita de catre membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent Judetean si Comitetul Executiv Judetean sunt analizate de Comisiei Nationale de Etica, Integritate si Arbitraj (CNEIA). Sanctiunea este stabilita de catre Biroul Permanent National.

Incalcarile prevederilor Codului de Etica si Conduita de catre membrii de partid care fac parte din Biroul Permanent National sunt analizate de catre Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj (CNEIA). Sanctiunea este stabilita de catre Comitetul Executiv National.

CNEIA se poate auto-sesiza, in conditiile in care constata ca sanctiunile aplicate de CJEIA sunt necoresponzatoare sau ca acest for nu a aplicat sanctiuni, desi se impunea acest lucru.

Biroul Permanent National poate dispune asupra hotararilor adoptate de CJEIA si CNEIA, din oficiu sau la cerere, urmand sa mentina, sa modifice sau sa infirme solutiile acestora.

Pentru membrii Biroului Permanent National forul ultim de analiza si decizie este Comitetul Executiv National.”

Mai mult pe HotNews.ro.

Cookies