Cafea cu cocaină. Polițiștii au descoperit primul laborator din țară unde se extrage drogul „ascuns” în cafea (Nu în București, ci în Bihor) VIDEO

12 iul. 2022
605 afișări
Cafea cu cocaină. Polițiștii au descoperit primul laborator din țară unde se extrage drogul
Cocaină extrasă din cafea. Polițiștii au descoperit primul laborator de extragere a drogului din țară (Nu în București, ci în Bihor). Sursa foto: Captură video/ DIICOT

Anchetatorii au descoperit în județul Bihor primul laborator de extragere secundară a cocainei din România. Gruparea a închiriat o cabană în munți, departe de oameni, iar acolo extrăgeau, pe cale chimică, cocaina din cafea. 200.000 de euro valorează cocaina descoperită. Polițiștii au prins în flagrant doi chimiști din Columbia.

Primul laborator de extragere a cocainei amestecate în cafea

Gruparea a început să fie supravegheată de polițiști și anchetatori din luna iunie, când membrii acesteia au organizat laboratorul, primul de acest fel descoperit în România.

Membrii grupării infracționale au amenajat laboratorul într-o cabană închiriată din Bihor, într-o zonă ferită de ochii curioșilor. DIICOT a transmis imagini de la descinderi, iar în zonă se poate vedea că nu existau alte locuințe, cabane sau ferme.

Procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog au desfășurat, la data de 10 iulie 2022, o acțiune amplă în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României în vederea comercializării ulterioare a acestora.

Grupul infracțional a fost organizat în luna iunie 2022 și era format din doi cetățeni români și un cetățean israelian, la care ulterior au aderat și doi cetățeni columbieni. Cei din urmă se ocupau cu importul drogurilor de mare risc, realizau operațiunile chimice de extracție, purificare a drogurilor, dar se ocupau și cu distribuirea/traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul țării noastre.

Cum acționau membrii grupării

Din momentul constituirii și până la data de 10 iulie 2022, membrii grupării și-au derulat activitatea fără întrerupere.

La data de 1 iulie, cetățenii columbieni și români au adus în România cantitatea de 6 kilograme de cocaină (aproximativ). Inculpații columbieni au adus cocaina pe teritoriul UE cu avionul. Pe lângă rolul de cărăuși, columbienii aveau și rol de chimiști specializați în extragerea de cocaină din mărfuri ce păreau legale.

În intervalul 30 iunie – 6 iulie 2022, membrii grupării infracționale au procurat mijloacele necesare pentru realizarea operațiunii de extracție a drogurilor: au cumpărat substanțele chimice necesare și vasele de reacție.

Ce au descoperit anchetatorii

În cadrul operațiunii, la data de 10 iulie 2022, anchetatorii au pus în aplicare mandatul de percheziție domiciliară. 4 dintre inculpați au fost surprinși în momentul în care se ocupau de procesul de extracție a cocainei din cafea pe cale chimică. DIICOT transmite că acesta este primul laborator de extragere secundară a cocainei identificat pe teritoriul României.

În urma percheziției domicilare au fost descoperite și ridicate:

  • un calup presat de 1 kilogram care conține procaină,
  • 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare,
  • un amestec de cocaina și cafea cântărind 5 kilograme,
  • diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei,
  • aproximativ 40 de litri de substanță maronie constituind amestec de substanțe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată,
  • un litru de acetonă,
  • o canistră de 20 de litri cu benzină,
  • 10 pungi de cafea sigilate.

„Valoarea de piață a cocainei depistate cu ocazia activităților este de aproximativ 200.000 euro”, declară DIICOT.

5 inculpați reținuți

Procurorii din cadrul DIICOT au reținut pentru 24 de ore, cinci inculpați:

  • doi cetățeni columbieni,
  • doi cetățeni români,
  • un cetățean israelian.

Marți, 12 iulie 2022, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci inculpați.

Tags:
Cookies