COȘMAR pentru bucureşteni, lângă Catedrala Neamului: praf până la cer și gălăgie infernală, zi de zi

de:
16 iul. 2013
1 Afișari
COȘMAR pentru bucureşteni, lângă Catedrala Neamului: praf până la cer și gălăgie infernală, zi de zi

Horia Alexandru, un bucureștean care locuiește într-unul din blocurile de lângă şantierul Catedralei Mântuirii Neamului ne-a semnalat mai multe probleme cu care se confruntă locuitorii din toate imobilele din jur, cât și cei care trec prin zonă. 

În fiecare zi, începând dis-dimineață, de la ora 8 sau chiar mai devreme, până după miezul nopții, utiliajele și camioanele care lucrează la Catedrala Mântuirii Neamului scot un zgomot puternic, aducându-i pe oamenii care locuiesc în apropiere la disperare. Nu mai pot dormi, nu se pot odihni și, în permanență, au praf în casă, iar gestul de a deschide dimineața geamul și de a inspira aer curat a devenit un lux pe care nu-l şi-l pot permite. 

„Inspir tot timpul praf, nici nu mai știu cum e să inspiri aer curat. Mai ales atunci când bate vântul, e groaznic. Acum, de când a început căldura este și mai rău”, a declarat Horia Alexandru pentru B365.ro.

El a povestit că pentru construcție se folosesc foarte multe utilaje care fac un zgomot infernal. „Noaptea se claxonează camioaenele, se anunță că și-au terminat programul pe la 1 noaptea. E innacceptabil, nu pot dormi. Acum s-au mai potolit, să zic așa. Dar înainte… mă simțeam ca într-un port, efectiv. E o harababură totală”, punctează Horia. 

Pe lângă zgomot, șantierul de la Catedrala Mântuirii Neamului poluează aerul și-l umplu de praf. „Folosesc utilaje care suflă foarte puternic… tratează cimentul cu o substanță printr-un jet foarte puternic. Se face praf și zgomot de-ți vine să fugi”, descrie Horia. 

Bucureșteanul a trimis plângeri către firmele constructoare ale Catedralei, dar nu a primit niciun răspuns până la acest moment. Horia Alexandru a precizat că lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului se fac chiar și în zilele de sărbătoare, deși religia creștin-ortodoxă interzice categoric acest lucru. 

Bărbatul precizazează că soluții pentru diminuarea disconfortului ar putea fi găsite, dar constructorii nu s-au gândit la oamenii din jur. „Ar trebui niște garduri de protecție, niște plase care să împiedice degajarea prafului din interiorul șantierului către exterior. Consider că această mega-construcție trebuia făcută undeva la marginea Bucureștiului, nu în mijlocul blocurilor”, concluzionează bărbatul care a realizat şi un filmuleţ privind disconfortul provocat locatarilor de lucrările la Catedrala Neamului. VIDEO:

Vecinii lui Horia se declară la fel de deranjați de șantierul Catedralei Neamului. „E o nebunie. Gălăgie mereu, nu pot să mă odihnesc, praf, aer poluat. Oricum noi aici nu mai avem liniște, asta este ceea ce trebuie să știți. Mă mir c-am rezistat atât. Trebuie să facem ceva să remediem, că de acum o să fie și mai și. Păi nu pot dormi noaptea, nu pot să stau liniștit pe o bancă, nimic..”, a spus un locatar de aproximativ 50 de ani.

În jurul nostru s-au adunat alți trei bătrâni care-i dădeau dreptate și declarau că nu pot să mai aibă liniște în cartierul în care locuiesc de atâta timp. „Zice lumea că ești norocos dacă locuiești în buricul târgului. Dar de unde… numai noroc nu-i ăsta”, a spus un alt vecin reporterilor B365.ro.

Oamenii au spus că au vorbit cu majoritatea locatarilor și vor să semneze și să trimită o plângere colectivă către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii în care să-și spună oful și să ceară o rezolvare.  

Patriarhia Română: „Lucrările se desfășoară corect, respectând toate normele”

La rândul său, și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica susține că oamenii nemulțumiți de modul în care se desfășoară lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să adreseze cu plângeri instituțiilor abilitate ale statului: „Acești oameni trebuie să se adreseze cu plângerile organelor abilitate. Mai mult, organele abilitate au stabilit că lucrările se desfășoară corect, respectând toate normele, nu au fost înregistrate nereguli. Toate standardele sunt respectate de firma constructoare. Nivelul de zgomot nu depășește limitele maxime admise în București. Într-adevăr, a mai fost înregistrată o plângere în legătură cu un compresor, acum vreo două săptămâni, însă s-au făcut verificări și s-a constatat că au fost luate toate măsurile corespunzătoare„, a declarat pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica

Catedrala Mântuirii Neamului va depăși Casa Poporului ca înălțime

Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va surprinde prin grandoare şi va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime. Vizibil din orice punct al Capitalei, lăcaşul de cult va cost aproximativ 400 milioane de euro.

Catedrala Mântuirii Neamului se va ridica până la 120 de metri înălţime, va avea tot atâta lungime şi va putea adăposti aproximativ 5.000 de credincioşi. Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. 

Vezi aici cum arată acum interiorul Catedralei Mânturiii Neamului. 

Ansamblul arhitectural ce se construieşte în Dealul Arsenalului cuprinde, pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului, şi patru centre socio-culturale purtând numele sfinţilor apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca. 

Cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului vedeți în videoclipul de mai jos:

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie gata, în varianta “la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, la finalul anului 2014.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, heliport şi adăpost antiatomicB365.RO a prezentat, în exclusivitate, funcţiunile complete ale Catedralei aici.

Alături de Bulevardul Uranus, Catedrala Neamului este considerată una dintre cele mai mari greşeli urbanistice, susţine şeful arhitecţilor din România. De ce, vezi aici. În timp ce pentru Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate a fost necesară intervenția premierului Victor Ponta pentru a asigura continuarea lucrărilor, la Catedrala Mântuirii Neamului construcția evoluează într-un ritm alert.

Bucureştiul se află pe primul loc în clasamentul privind donaţiile făcute până în prezent pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, Arhiepiescopia Bucureştilor a contribuit cu aproape un sfert din fondurile strânse până acum la nivel naţional, bucureştenii donând în jur de 2,5 milioane de lei în acest sens. La aceştia se adaugă o sumă de zece ori mai mare, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului, adică 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni.  

Cookies