Compania Națională de Investiții Rutiere a preluat joi, 6 februarie, contractul pentru completarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic al Autostrăzii A3 Ploiești-Brașov, pe unde vom circula de la București la munte.
Contractul pentru realizarea Autostrăzii A3 Ploiești-Brașov a fost transferat de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), transmite CNIR printr-o postare pe pagina de Facebook. Acesta are o valoare de 46,5 milioane lei (fără TVA) și include:
Am început o analiză a documentației pe care am preluat-o și am solicitat proiectantului, Consitrans S.R.L, o actualizare a graficului de realizare/implementare a acestui proiect pentru a verifica în ce măsură poate fi respectat. Ne propunem să lansăm în licitație sectorul de Autostradă Cristian – Codlea din județul Brașov, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
CNIR și proiectantul Consitrans derulează de la sfârșitul anului trecut contractul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău.
Cu ocazia preluării celui de-al doilea contract, proiectantul a subliniat:
Consitrans va asigura buna colaborare pentru a găsi soluțiile optime de continuare a proiectării pentru Autostrada Ploiești – Brașov și asigură Beneficiarul și publicul că va preda o documentație de calitate.
Conform Analizei Multi Criteriale de traseu, proiectul Autostrăzii A3 Ploiești-Brașov, cu o lungime de 112 kilometri, are ca punct de pornire zona de sud a municipiului Ploiești, în continuarea segmentului A3 București-Ploiești. Include sectorul A3 Râșnov-Cristian, deschis circulației în 2020, iar punctul final va fi la Codlea, în zona de Nord-Vest a Brașovului.
La Codlea, Autostrada A3 se va conecta, printr-un nod de mare viteză cu A13 Sibiu-Făgăraș-Brașov, respectiv A 13 Brașov-Bacău.
Te-ar mai putea interesa și: