CNCAV cere Ministerului Sănătății să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu persoanele care au primit prima doză

23 nov. 2021
151 Afișari
CNCAV cere Ministerului Sănătății să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu persoanele care au primit prima doză
CNCAV cere Ministerului Sănătății să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu persoanele care au primit prima doză

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a declarat, marți, că a propus Ministerului Sănătății să renunțe la vaccinarea cu serul produs de compania farmaceutică AstraZeneca. De ce a făcut Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 această propunere.

CNCAV cere Ministerului Sănătății să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu persoanele care au primit prima doză. 852.031 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca s-au folosit de la începutul campaniei de vaccinare din țara noastră.

CNCAV cere Ministerului Sănătății să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a declarat că deja a fost trimisă propunerea privind renunțarea la serul produs de AstraZeneca către Ministerul Sănătății.

Decizia a fost luată săptămâna trecută, în cadrul ședinței CNCAV, în unanimitate. Dacă Ministerul Sănătății acceptă propunerea făcută de CNCAV, România ar urma să renunțe la vaccinarea cu serul produs de compania farmaceutică AstraZeneca din ianuarie 2022.

Valeriu Gheorghiță a spus care este motivul principal pentru care se cere renunțarea la vaccin.

„(…) este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

De asemenea, Gheorghiță a mai declarat că această solicitare trimisă către Ministerul Sănătății se bazează și pe problemele în ceea ce privește managementul vaccinului. Mai exact, flacoanele conțin 10 doze de vaccin, iar un procent foarte mare ajunge să fie sacrificat.

„Şi atunci, din punct de vedere al costului, eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă, marţi.

Ce se întâmplă cu persoanele care au primit prima doză

În acest moment, la nivel național, nu mai există doze de vaccin AstraZeneca disponibile, deoarece ultimul lot a expirat. Conform declarațiilor făcute de Valeriu Gheorghiță, în România urmează să ajungă o nouă tranșă de vaccin pentru finalizarea schemei de vaccinare a persoanelor care au făcut prima doză cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca.

Recomandăm și: Vaccinul pentru copiii peste 5 ani ar putea fi autorizat săptămâna aceasta. Valeriu Gheorghiță oferă informații despre dozaj și cabinete

Pentru a doua doză, rapelul se recomandă să fie făcut la un interval de 8 săptămână, până la 12 săptămâni; fără să se compromită eficiența și eficitatea serului, a mai declarat preşedintele CNCAV.

Cookies