CNATDCU a respins contestaţia lui Gabriel Oprea privind verdictul de plagiat

de:
29 aug. 2016
3 Afișari
CNATDCU a respins contestaţia lui Gabriel Oprea privind verdictul de plagiat

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a depus contestaţie la CNATDCU privind verdictul de plagiat pe care consiliul l-a dat împreună cu cererea de retragere a titlului de doctor, solicitarea fiind respinsă, potrivit unor oficiali din Ministerul Educaţiei. Consiliul general al CNATDCU a luat decizia cu 31 de voturi pentru respingerea contestaţiei şi două împotrivă, urmând ca propunerea de retragere a titlului de doctor să ajungă la ministrul Educaţiei, scrie Mediafax.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat, la începutul lunii august, că va contesta verdictul de plagiat al CNATDCU şi, dacă decizia va rămâne aceeaşi, se va adresa instanţei, motivând că a respectat normele în vigoare în anul 2000.

Consiliul general al CNATDCU a decis să propună retragerea titlului de doctor în cazul lui Gabriel Oprea, considerând că fostul vicepremier a plagiat în teza de doctor.

Comisia a argumentat pe mai multe pagini şi a concluzionat că teza de doctorat a fost un plagiat în bună parte şi propune în virtutea acestui fapt retragerea titlului de doctor domnului Gabriel Oprea. Decizia a fost luată în unanimitate, de cei în jur de 35 de membri’‘, a declarat la data de 17 august Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă, un verdict similar fiind dat şi în cazul lui Victor Ponta. Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral”.

Ulterior apariţiei informaţiilor referitoare la suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, au apărut informaţii similare în legătură cu mai multe lucrările pe care fostul vicepremier le-a coordonat, printre acestea fiind cele ale lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 1, şi Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

Cookies