BAZAR

CNA cere audierea în Parlament a conducerii TVR pentru că NU a reacţionat la tragedia din Colectiv

„Evenimentele dramatice care au început să se desfășoare din seara zilei de 30 noiembrie au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai puțin de către postul public. Primele reportaje/transmisiuni realizate de TVR în legătură cu dezastrul de la clubul ‘Colectiv’ din Capitală au început să fie difuzate abia după opt ore de la primele informații ajunse în presă, adică începând cu ora 7,00. Pe parcursul nopții, singurele informații difuzate de TVR au fost în mediul online, pe site-ul său oficial sau scurte insert-uri de text scris în cadrul programului. Mai mult, jurnaliștii aflați la locul tragediei au relatat faptul că reprezentanți ai TVR s-au deplasat din proprie inițiativă la clubul ‘Colectiv’, aceștia sunându-și superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat”, a spus Valentin Jucan, într-un comunicat de presă.

În opinia sa, „este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situații de dezastru”.

„Lipsa unei proceduri pentru situații de urgență care necesită intrarea postului public în regim de ‘breaking news’ este de netolerat. Vă solicit, așadar, în mod public, să convocați la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta să ofere explicații publice în legătură cu lipsa de reacție din noaptea de vineri spre sâmbătă. Este inadmisibil ca această situație gravă să treacă neobservată, nesancționată și fără o imediată remediere”, susține Jucan.

UPDATE De ce NU a relatat TVR despre incendiul din Club Colectiv. Şefa Ştirilor TVR şi-a dat demisia

UPDATE Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei”, de la TVR 1, a explicat pe blogul personal de ce televiziunea publică nu a relatat despre tragedia de la Club Colectiv încă de vineri seară. Acesta spune că se declară stupefiat de faptul că TVR nu are o procedură de intrare în BREAKING NEWS. Şefa interimară a Ştirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, şi-a anunţat luni demisia din această funcţie.

UPDATE Şefa interimară a Ştirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, a spus ca in TVR exista o procedura pentru intrarea in regim de breaking news, dar aceasta nu a fost aprobata, pana acum in Comitetul Director. „Motivul demisiei este ca eu nu am fost aici in acea noapte, iar in absenta mea nu s-au luat masurile care trebuiau luate pentru a se intra in emisie. Pentru ca pe teren au fost oameni – si reporteri, si cameramani, si soferi, iar in redactie au fost producatori si editori si producatorul executiv”, a declarat Raluca Stroe Brumariu, conformrealitatea.net. 

Vineri noapte, cand aproape toate televiziunile de stiri, dar si altele acopereau in direct tragedia de la clubul Colectiv, TVR nu a transmis nimic pe post, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii. TVR a inceput abia sambata dimineata sa difuzeze materiale despre ceea ce s-a intamplat la Colectiv.

Într-un text intitulat „TVR, serviciul public care nu are program cu publicul”, publicat luni pe blogul său, Dragoş Pătraru spune că, deşi nu este angajatul televiziunii publice, îi este ruşine de modul în care a reflectat Televiziunea Română, în noaptea de vineri spre sâmbătă, tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti.

„Ce simt că sunt eu dator să evidenţiez este lipsa de reacţie a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informaţii pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteţi închipui aşa ceva? Într-o instituţie supraaglomerată, cu atât de mulţi oameni, cu atât de multe resurse, o instituţie blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înţeleg şi nu reuşesc. Cum e posibil aşa ceva? E ca şi cum într-un spital ai duce urgenţele întâi la cantină. E ca şi cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului”, scrie Dragoş Pătraru, conform Mediafax.

Potrivit acestuia, televiziunea publică are, peste tot în lume, atribuţii foarte clare şi joacă un rol foarte important în cazuri de urgenţă. „Ce s-ar fi întâmplat dacă vineri seară ar fi avut loc un cutremur mare? B1 TV, de pildă, postul privat de ştiri care nu a transmis nimic de la locul tragediei, are doar o responsabilitate morală, faţă de propriii telespectatori. E problema lor. TVR nu e în aceeaşi situaţie. Televiziunea publică are datoria scrisă, reglementată prin lege, de a informa populaţia, toată populaţia, în cazuri de urgenţă. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proporţii. Iar TVR avea obligaţia de a-i informa pe cetăţeni. Alocând pentru asta toate resursele pentru care oamenii plătesc, lună de lună, abonamentul TV”, spune Dragoş Pătraru.

El precizează că îi este ciudă că trebuie să spună că, vineri seară, treaba televiziunii publice a fost făcută de televiziunile private, precizând că, după toate cele întâmplate, televiziunea publică trebuie să ia măsurile necesare pentru ca instituţia să funcţioneze cât mai rapid aşa cum trebuie, în interesul cetăţenilor, nu în interesul partidelor aflate la putere, nu în interesul angajaţilor instituţiei.

„Şi până vineri seară am fost tare mândru că lucrez la televiziunea publică. Acum, mi-e ruşine (…) Ruşine! Ruşine cu care trăiesc de trei zile mulţi oameni din TVR. Iar asta sper să se vadă cât mai rapid, pentru început prin câteva decizii concrete”, spune Dragoş Pătraru, precizând că televiziunea publică trebuie fie închisă, fie relansată pe cu totul alte coordonate, iar oamenii din TVR trebuie să înţeleagă că acolo nu este raiul pilelor, nu este locul călduţ unde vremea trece, leafa merge.

„Avem de-a face cu o instituţie care de ani de zile nu este practic condusă. Da, există scuze, există explicaţii, le tot aud: trebuie schimbată legea, trebuie modificat regulamentul, asta n-avem voie, ailaltă nu se poate… Dincolo de toate astea, televiziunea publică trebuie să îşi facă treaba de serviciu public. În primul rând, să-i informeze pe oameni. Apoi să-i educe, să-i distreze, să fie o platformă pentru ideile politice şi aşa mai departe. Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României. Iar asta nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, mai spune Dragoş Pătraru.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button