CNA a interzis reclamele la mai multe medicamente şi la clinica Regina Maria

de:
08 sept. 2015
1 afișări
CNA a interzis reclamele la mai multe medicamente şi la clinica Regina Maria

Mai multe spoturi publicitare la suplimentele alimentare Movial Plus, Urobiotic, Urifin, Korill, Urinal și Alcachofa de Laon și la clinica Regina Maria au fost interzise de la difuzarea la TV printr-o decizie luată, marţi, de CNA, relatează Mediafax.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, un raport de monitorizare care a cuprins mai multe spoturi publicitare difuzate la televiziuni începând cu luna februarie.

În cazul spoturilor publicitare la suplimentele alimentare Movial Plus, Urobiotic, Urifin, Korill, Urinal și Alcachofa de Laon, CNA a primit o reclamație de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, Serviciul Național pentru Plante Medicinale Aromatice și Produse ale Stupului.

Institutul a transmis Consiliului că „a identificat o serie de spoturi publicitare și materiale de promovare a suplimentelor alimentare care încalcă reglementările naționale și europene în materie de publicitate”.

În urma dezbaterilor și a discuțiilor cu reprezentantele Consiliului Român pentru Publicitate, CNA a decis să aplice decizii de intrare în legalitate în cazul spoturilor publicitare pentru produsele Movial Plus, Urobiotic, Urifin, Korill, Urinal și Alcachofa de Laon, fapt care presupune că aceste reclame nu mai pot fi difuzate în această formă care încalcă legislaţia audiovizualului.

Tot în ședința de marți, CNA a decis să interzică de la difuzare o serie de spoturi publicitare la uleiul de argan Secret pentru micoze, la medicamentul Nurofen pentru copii și la produsele Gel reumatic și Artrotic, care la rândul lor încalcă legislația audiovizualului. Și în aceste trei cazuri, CNA a aplicat decizii de intrare în legalitate, fapt care presupune că respectivele spoturi publicitare nu mai pot fi difuzate în această formă care încalcă legislația audiovizualului.

În cazul clipului la uleiul de argan Secret, în care sunt prezentate imagini cu unghii afectate de micoză, CNA a considerat că se încalcă articolul 93 din Codul audiovizual, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”.

Pe de altă parte, spotul publicitar privind medicamentul Nurofen pentru copii a încălcat articolul 129, alineatele a și c din Cod, potrivit căruia „Publicitatea la medicamente nu trebuie să conţină nicio menţiune care: să dea impresia că o consultaţie medicală sau o intervenţie chirurgicală nu este necesară, în special prin oferirea unor sugestii de diagnostic ori de tratament la distanţă; să sugereze că starea de sănătate a subiectului poate fi îmbunătăţită prin utilizarea medicamentului respectiv”.

În privința spotului publicitar la produsele Gel reumatic și Artrotic, în care apare și Florin Condurățeanu, au fost încălcate articolul 126, alineatul 1 din Cod, potrivit „Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping pentru medicamente şi tratamente medicale sau suplimente alimentare prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane, care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja consumul acestor produse sau tratamente”, și articolul 93 din Cod – „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale”.

De asemenea, CNA a decis, marți, să aplice o decizie de intrare în legalitate și în cazul unui spot publicitar privind clinica Regina Maria, în care se spune că această rețea de sănătate are „cei mai buni medici”, dar și în privința dispozitivului medical Zenella Med. Aceste spoturi nu mai pot fi difuzate la TV în forma actuală, potrivit CNA.

În cazul Regina Maria, CNA a invocat faptul că se face referire la un studiu potrivit căruia acest spital are „cei mai buni medici”, însă acest studiu este trecut cu litere foarte mici pe ecran, care sunt foarte greu de citit de către telespectatori. Astfel, CNA a considerat că se încalcă articolul 94 din Cod, potrivit căruia „În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie; b) să fie redată la viteză normală de citire”.

Cookies