Clubul Colectiv declarase că are 80 de locuri pe scaune, la concert au fost sute de oameni

de:
01 nov. 2015
0 Afișari
Clubul Colectiv declarase că are 80 de locuri pe scaune, la concert au fost sute de oameni

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, cel care a semnat autorizatia de functionare a clubului, a declarat sambata ca localul nu detinea autorizatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) pentru ca avea o declaratie pe propria raspundere, care este cuprinsa intr-un acord de functionare.

In declaratia pe proprie raspundere a clubului Colectiv a fost trecut, de exemplu, ca sunt 80 de locuri pe scaune, iar incinta are o suprafata de 425 mp, dintre care spatiu de servire 335 mp. Vezi document. Autorizatia de functionare a clubului a fost emisa pe 14.01.2015. Or, realitatea de vineri seara, de la concertul formatiei Goodbye to Gravity, arata ca in sala erau circa 300 de persoane. Mai mult, sub 200 de persoane, regulire de siguranta la foc sunt mult mai relaxate.

Arhitectul Gabriel Negoescu a explicat pentru HotNews.ro ca normativul P118/1999 stabileste clar distanta de evacuare din cel mai indepartat punct al salii, cat de late trebuie sa fie usile in functie de numarul de persoane care se estimeaza ca va folosi cladirea. „De exemplu, intr-o sala la parter, daca aceasta este utilizata de mai mult de 200 de persoane este nevoie de ce putin doua iesiri, nu ai voie sa folosesti finisaje combustibile si ai nevoie de desfumare automata”, a explicat Negoescu.

Arhitectul spune insa ca pentru a primi autorizatie de functionare si aviz de la ISU, multe cluburi/restaurante declara ca respectiva incapere va fi folosita de mai putin de 200 de persoane (daca se afla la parter) si 150 de persoane daca se afla la subsol, ca sa nu intre in categoria sali aglomerate si ca sa nu fie nevoiti sa respecte aceste reguli.

Negoescu spune ca procedura prin care autoritatile verifica daca o cladire respecta legislatia este una foarte complexa. „Daca este vorba de o constructie noua, beneficiarul merge la arhitect care trebuie sa cunoasca legislatia in domeniu, iar acesta face un proiect. Cu acest proiect se merge la un verificator atestat care face un scenariu de siguranta la incendiu, iar cu acesta se merge la ISU. EI sunt foarte exigenti si nu se avizeaza proiectul pana nu respecti toate regulile. Apoi la finalul lucrarilor se verifica daca cladirea respecta toate regulile. Altfel nu primesti autorizatia de functionare. Problema este ca beneficiarii declara uneori, pentru a reduce cheltuielile, ca imobilul este folosit de mult mai putine persoane, deci nu trebuie sa respecte toate regulile de mai sus”, a mai explicat Negoescu.

Citește mai mult pe hotnews.ro.

Cookies