Clotilde Armand pregătește rezilierea contractului cu Romprest. Ședință importantă de Consiliu Local în Sectorul 1

23 iul. 2021
275 Afișari
Clotilde Armand pregătește rezilierea contractului cu Romprest. Ședință importantă de Consiliu Local în Sectorul 1
Clotilde Armand pregătește rezilierea contractului cu Romprest. Ședință importantă de Consiliu Local în Sectorul 1. sursa foto: g4media.ro

Clotilde Armand pregătește rezilierea contractului cu compania Romprest, într-una dintre cele mai importante ședințe de Consiliu Local din Sectorul 1. Primarul Sectorului 1a transmis pe Facebook că a convocat pentru vineri o şedinţă de îndată și vrea închiderea contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare. În același timp, astăzi este așteptată deciza Prefecturii Capitalei în privința instituirii stării de alertă în Sectorul 1 după ce gunoiul nu ar mai fi fost ridicat din iunie.

Astăzi este o zi importantă în administrația Sectorului 1, după ce pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare se află un singur proiect de hotărâre prin care Clotilde Armand vrea să rezilieze contractul cu compania de salubrizare Romprest. Primarul Sectorului 1 este mandatat să promoveze o acţiune care are ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza Sectorului 1, transmite autoritatea locală într-o informare, alături de o postare pe Facebook a edilului.

Clotilde Armand cere rezilierea contractului cu Romprest în ședința de Consiliu Local din S1

Conform Primăriei Sectorului 1, adoptarea proiectului de hotărâre de astăzi va duce la „sesizarea instanţei de judecată cu o acţiune având ca obiect rezilierea contractului de delegare; respectarea principiului continuităţii serviciului de utilitate publică; sancţionarea neexecutării culpabile a obligaţiilor contractuale de către operatorul delegat al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1„.

Clotilde Armand mai atrage atenția că „potrivit referatului de aprobare pentru acest proiect, Compania Romprest Service SA a întrerupt nejustificat și ilegal activitatea de colectare a deșeurilor municipale în următoarele perioade: 27 noiemebrie – 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade activitatea de colectare a deșeurilor din surse necontrolate; 31 mai – 18 iunie, când a fost întreruptă activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deșeuri; 27 iunie – prezent, când a fost întreruptă activitatea de colectare a deșeurilor municipal stradale”, arată Clotilde Armand.

Ultima întrerupere, la final de iunie, de când nu a mai fost ridicat gunoiul în Sectorul 1

Mai mult, începând cu data de 27 iunie, s-a constatat, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Locală Sector 1 şi a numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcţionează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public: protecţia sănătăţii populaţiei; responsabilitatea faţă de cetăţeni; conservarea şi protecţia mediului înconjurător; asigurarea calităţii şi continuităţii serviciului, a menţionat autoritatea locală.

Mii de tone de gunoi adunate până în prezent și neridicate

Conform estimărilor făcute de Clotilde Armand, pe 21 iulie, în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici. Problema ar fi că depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple: epidemiologic; pentru mediu înconjurător; de perturbare a fluxurilor de circulaţie; de încetinire a activităţii unor agenţi economici; ambiental pentru desfăşurarea evenimentelor culturale şi sportive din Capitală; risc de tulburări sociale, cu manifestaţii cauzate de nemulţumire şi panică, mai transmite Primăria Sectorului 1.

Acuzațiile care ar duce la reziliere mai arată că operatorul delegat şi-a încălcat „în mod grav şi repetat” obligaţiile contractuale. Neexecutarea obligaţiilor esenţiale asumate de operator a fost constatată și de Poliţia Locală – Direcţia Control Urban – Compartiment Protecţia Mediului, care a a dat, în perioada 1 iunie – 19 iulie, 25 de procese-verbale de contravenţie, amenzi totale de 145.000 de lei.

Documentul că ar fi votat vineri în ședința Consiliului Local Sector 1


Mesajul lui Clotilde Armand

„Pe ordinea de zi a ședinței de îndată se află un singur proiect de hotărâre de Consiliu Local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrative – teritorială a Sectorului 1”, spus Clotilde Armand joi seara pe Facebook.

Aceasta arată că aprobarea Proiectului de Hotărâre în ședința de vineri va conduce la o serie de acțini:

Sesizarea instanței de judecată cu o acțiune având ca obiect rezilierea Contractului de Delegare;
Respectarea principiului continuității serviciului de utilitate publică;
Sancționarea neexecutării obligațiilor contractuale de către operatorul delegate al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.

„Serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:

  • protecția sănătății populației;
  • responsabilitatea față de cetățeni;
  • conservarea și protecția mediului înconjurător;
  • asigurarea calității și continuității serviciului.”

Clotilde mai explică faptul că această criză are o serie de riscuri multiple:

  • Risc epidemiologic;
  • Risc pentru mediu înconjurător;
  • Risc de perturbare a fluxurilor de circulație;
  • Risc de încetinire a activității unor agenți economici;
  • Risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală;
  • Risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică.

Cookies