Clotilde Armand, postare cu poveste de ziua lui Brâncuși! De ce ar fi mers de fapt artistul pe jos până la Paris și legătura cu expoziția de la Primărie

19 feb. 2021
191 Afișari
Clotilde Armand, postare cu poveste de ziua lui Brâncuși! De ce ar fi mers de fapt artistul pe jos până la Paris și legătura cu expoziția de la Primărie
Clotilde Armand caută oameni pentru Primăria Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a venit, vineri, de ziua marelui artist național Constantin Brâncuși, cu o poveste incredibilă despre motivul pentru care marele sculptor a ales să meargă pe jos până la Paris.

„145 de ani de la nașterea lui C. Brâncuși și o întâmplare izbitor de asemănătoare cu cea de la Primăria Sectorului 1.

La 27 de ani Constantin Brâncuși a primit o comandă. Să realizeze bustul generalului Carol Davila de la Spitalul Militar.

Cu banii de pe această lucrare Constantin Brâncuși a vrut să plece la Paris să-şi continue studiile. Jumătate din suma respectivă trebuia să o primească după ce a fost realizat bustul, iar din acești bani urma să călătorească cu trenul. A apărut însă o problemă, de gust.

Membrii Consiliului care comandaseră bustul generalului Carol Davila au fost nemulțumiți de rezultatul lui Brâncuși, n-au acceptat recepția lucrării și i-au spus să micșoreze nasul sau să ajusteze epoleții generalului.

“Ar fi fost o muncă uşoară, dar ca de prostituată, care mi-ar fi adus cei câţiva bani cât îmi trebuiau ca să-mi plătesc un bilet de drum de fier până la Paris.

Dar ceva se înnăscuse în mine şi nu am mai putut răbda. Am făcut stânga-mprejur, fără nici un salut militar, spre marea panică și spaimă a doctorului Gerota şi dus am fost”, a povestit Brâncuşi, peste ani, despre întâmplarea care l-a determinat să parcurgă drumul pe jos până la Paris.

În imagine este bustul generalului Carol Davila de la Spitalul Militar realizat de C. Brâncuși la 27 de ani.
Oameni buni: încurajați arta tânără, vizitați muzeele țării și ale lumii, sprijiniți artiștii”, este mesajul transmis de Clotilde Armand.

Cookies