Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost mandatat ca de marți, 10 august, să reprezinte Consiliul Local al Sectrorului 1 în dosarul cu compania de salubrizare Romprest. Astfel, PSD și PNL au susținut-o în ședința extraordinară de astăzi, dar au impus o serie de condiții cu privire la acest aspect. În primul rând, proiectul respectiv este valabil începând fix de astăzi, deci nu se aplică și retroactiv.
Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, marți, în şedinţa extraordinară de astăzi, o hotărâre prin care primarul Clotilde Armand este mandatat să reprezinte CL Sector 1 în dosarul cu Romprest. Șmecheria este că mandatul acesteia este valabil doar începând cu data astăzi, adică de 10 august, după ce au fost adoptate doar o parte din amendamente pentru a beneficia de susţinerea PNL şi PSD din Consiliul local.
Astfel, în baza unor amendamente formulate de liberali, în primul rând a fost eliminat articolul privind însuşirea chemării în judecată ce constituie obiect al dosarului nr. 12115/3/2021. De asemenea, au eliminat și prevederea care viza ratificarea actelor întocmite de către primarul Sectorului 1, prin reprezentant convenţional, în numele Consiliului Local, în cadrul dosarului menţionat.
În același timp, Armand este mandatată doar începând cu data de 10 august 2021 să reprezinte Consiliul Local al Sectorului 1 în dosarul nr. 12115/3/2021 în toate fazele procesuale, inclusiv pentru exercitarea căilor de atac ordinare sau extraordinare, mandat exercitat direct sau prin reprezentant convenţional în condiţiile legii, fără a avea dreptul pentru ce s-a întâmplat până acum
„Toate actele şi înscrisurile folosite în dosarul nr. 12115/3/2021 de către primarul Sectorului 1 pentru îndeplinirea mandatului, exercitat direct sau prin reprezentant convenţional, vor reprezenta prevederile contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 nr. J077/S/30.06.2008 încheiat cu compania Romprest Service SA”, arată un alt amendament.
De asemenea, a fost introdus un nou articol potrivit căruia orice prejudiciu care ar putea să apară din cauza nerespectării prevederilor contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1 nr. J077/S/30.06.2008 şi a legislaţiei din vigoare sau prin pierderea acţiunii deschise din dosarul nr. 12115/3/2021 cade exclusiv în sarcina primarului Sectorului 1 şi a aparatului de specialitate al primarului.
Avocata Georgiana Trandafir a explicat că prin mandatarea primarului de a reprezenta CL S1 în dosar doar începând cu data azi se exclud efectele retroactive care ar fi fost posibile în situaţia însuşirii actelor făcute de către mandatar.
„Prin amendament am văzut că s-a scos însuşirea cererii de chemare în judecată, ceea ce înseamnă că în faza fondului primarul nu are mandat. Şi atunci, chiar dacă se admite apelul, amendamentul adus de dumneavoastră lipseşte de efectele pe care noi le-am dorit prin promovarea acestui proiect de hotărâre.
Este necesară însuşirea expresă a cererii de chemare în judecată pentru a salva acest dosar. Dacă nu vreţi să vă însuşiţi cererea pentru a salva dosarul, atunci vă rog să daţi mandat pentru redepunerea acestei cereri. Prin menţionarea numărului de dosar mandatul nu se extinde, dacă redepunem cererea, ci priveşte doar acest dosar”, a explicat aceasta.
Prin noua mutare ar fi fost băgate noi bețe în roate pentru actualul edil în lupta cu compania de salubrizare.
„Da, primarul va avea mandat în apel să reprezinte Consiliul Local, dar cum să admită instanţa apelul şi să spună că a fost ratificată cererea de chemare de judecată dacă dumneavoastră tocmai asta aţi scos? (…) E de fapt esenţa acestui demers – ratificarea cererii de chemare în judecată, însuşirea de către Consiliul Local – astfel încât să salvăm dosarul. Dacă îi daţi mandat doar în apel, va avea mandat să declare apelul, să îl susţină, însă pentru fond nu are şi atunci nu acoperim acest viciu”, a mai transmis avocata.
De asemenea, viceprimarul USR PLUS Oliver Păiuşi a observat și el că amendamentele aduse „schimbă fundamental întreaga hotărâre”.
„În faţa noastră este avocatul care ne reprezintă în faţa Romprest şi trebuie să avem toate cunoştinţele necesare, să fim clarificaţi asupra acestor modificări. Nu putem veni cu nişte amendamente care modifică esenţial întreaga hotărâre”, a transmis și reprezentantul USR PLUS.
PNL se apără și spune că nu poate să acorde un mandat decât pentru viitor, lucru aprobat și de PSD, toți vorbind doar de acțiunile viitoare
„Acest mandat fie se dă pentru acest proces, fie se reface procesul şi probabil este un lucru mai bun. Noi nu ne vom – şi eu personal nu pot să îmi asum ceva ce aţi făcut dumneavoastră în trecut fără să ne cereţi mandatul în acel moment. (…) Noi votăm aici şi propunem aceste lucruri – le-am discutat cu juriştii noştri – sunt amendamentele PNL”, a transmis liberalul Daniel Ciungu.