Clotilde Armand intervine în chestiunea „Se vinde Casa Lipatti” și cere PS1 să o cumpere. Real, dreptul de preempțiune aparține Ministerului Culturii sau, în ordine, PMB

24 mart. 2025
333 afișări
Clotilde Armand intervine în chestiunea
Clotilde Armand intervine în chestiunea "Se vinde Casa Lipatti" și cere PS1 să o cumpere. Real, dreptul de preempțiune aparține Ministerului Culturii sau, în ordine, PMB. Sursa foto: Clotilde Armand/Facebook

Clotilde Armand, fostul edil al Sectorului 1, cere Primăriei Sectorului 1 să cumpere Casa Dinu Lipatti din inima Bucureștiului, scoasă recent la vânzare. De asemenea, fostul primar mai spune că administrația de sector are suficienți bani la buget, în condițiile în care George Tuță vrea să se asocieze cu Daniel Băluță pentru construirea teatrului din Sectorul 4.

Real vorbind, într-un răspuns pentru B365.ro, am aflat că Primăria Municipiului București este chiriașul Casei Lipatti. Explicația municipalității: „Monumentele istorice pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii”.

Clotilde Armand, despre Casa Dinu Lipatti: Am solicitat printr-o adresă Primăriei Sectorului 1 să o cumpere

Recent, dintr-un anunț imobiliar, bucureștenii au aflat că a fost scoasă la vânzare Casa Dinu Lipatti din centrul Bucureștiului. În urmă cu două zile, la data de 22 martie, Clotilde Armand a ținut să transmită un mesaj bucureștenilor și iubitorilor de cultură: fostul primar al Sectorului 1 a anunțat că a cerut printr-o adresă Primăriei Sectorului 1 să cumpere Casa Dinu Lipatti din S1.

Clotilde Armand mai spune că acest imobil nu este doar locul de naștere al marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti, ci este și un simbol al patrimoniului național.

Dragi cetățeni și iubitori ai culturii,
Casa celebrului pianist și compozitor Dinu Lipatti, aflată aproape de Piața Romană din București a fost scoasă (din nou) la vânzare pentru suma de 1,1 milioane de euro, pentru că este în executare silită.
Am solicitat printr-o adresă Primăriei Sectorului 1 să achiziționeze Casa Dinu Lipatti, un monument istoric de o valoare inestimabilă, situat în Sectorul 1 – București. Această casă nu reprezintă doar un loc de naștere al unei valori universale muzicale, ci și un simbol al patrimoniului nostru cultural național, a scris Armand într-o postare pe Facebook, distribuită și pe pagina USR Sector 1.

Fostul edil amintește că, în 2016, a luptat, împreună cu cetățenii, pentru transformarea acestui loc într-un centru cultural dedicat artei și educației:

Și am reușit. Am convins administrația Firea de importanța acestui demers și a funcționat un centru cultural aici până de curând.

Armand îndeamnă Primăria Sectorului 1 să ducă la bun sfârșit această inițiativă prin cumpărarea casei, astfel încât să creeze un spațiu care să promoveze cultura, muzica și creativitatea pentru generațiile viitoare.

Casa Dinu Lipatti merită să fie un loc de întâlnire pentru toți cei pasionați de artă și educație.

Politicianul mai spune că administrația de sector are bani la buget pentru salvarea Casei Lipatti și amintește că, zilele trecute, a scos la iveală faptul că, primarul Sectorului 1, George Tuță, a decis să investească 10 milioane de euro din bugetul Sectorului 1 pentru construirea unui teatru în Sectorul 4, condus de Daniel Băluță.

Primăria Capitalei, chiriașul Casei Lipatti, spune că licitația este nulă

Într-un răspuns pentru B365.ro, Primăria Municipiului București a explicat că licitația este nulă, iar dreptul de preemțiune aparține statului, prin Ministerul Culturii:

Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii, pentru monumentele istorice clasate în grupa A sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat care intenționează să vândă monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Identității Naționale înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordin al ministrului culturii.

În cazul în care Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune, acest drept se transferă autorităților locale, respectiv Municipalității, care îl poate exercită în maximum 30 zile calendaristice.

Astfel, la nivelul Primăriei Municipiului București funcționează Comisia de analiză a solicitărilor privind exercitarea dreptului de preemţiune de către Municipiul Bucureşti pentru imobile monumente istorice. Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism asigură secretariatul Comisiei.

În speța în cauză, proprietarul imobilului „Casă Dinu Lipatti” din B-dul Lascăr Catargiu nr. 12, Sector 1, București, dacă intenționează să vândă proprietatea va transmite Direcției pentru Cultură a Municipiului București (serviciu public deconcentrat al Ministerului Culturii) înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordinul ministrului culturii.

În anul 2025 (până la dată prezenței) la secretariatul Comisiei de analiză a solicitărilor privind exercitarea dreptului de preemţiune de către Municipiul Bucureşti pentru imobile monumente istorice nu a fost depusă nicio solicitare pentru imobilul în cauză.

În plus, vă informăm în baza Hotărârii privind transferul activității Casei Artelor Dinu Lipatti, serviciu public de interes local al Municipiului București, la Muzeul Municipiului București, emisă de Consiliul General al Municipiului București, Muzeul Municipiului București a preluat și continuat organizarea de manifestări culturale la Casă Dinu Lipatti, organizând cu regularitate evenimente în spațiul respectiv.

De asemenea, vă informăm că suntem în procesul de a încheia un Acord de parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică și că avem deja un parteneriat încheiat cu Muzeul Național George Enescu, cu Fundația Regală Regina Margareta și cu Fundația Culturală Remember Enescu pentru colaborarea în vederea organizării unor proiecte culturale comune la Casă Dinu Lipatti pe parcursul anului curent, având evenimente programate în lunile următoare.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies