Clotilde Armand ar putea porni un trend internațional. Vuiet mare și interviuri în presa străină

29 mai 2021
8268 afișări
Clotilde Armand ar putea porni un trend internațional. Vuiet mare și interviuri în presa străină
Clotilde Armand caută oameni pentru Primăria Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a dat, vineri, un interviu publicației Euronews prin care a explicat decizia sa de a schimba numele străzii pe care se află ambasada Belarusului în România, după o idee a profesorului Andrei Oișteanu, din Tuberozelor în Roman Protasevici.

„#RomanProtasevichStreet
Am acordat un interviu pentru Euronews English despre propunerea de a modifica numele străzii unde se află ambasada din Belarus. De ce? Pentru că nu trebuie să tolerăm abuzurile unui dictator terorist. Demersul meu a deranjat Moscova și un deputat al Kremlinului este supărat că vrem să modificăm numele străzii. Zic că este semn bun”, a scris Clotilde Armand pe Facebook după ce interviul a fost publicat în Euronews.

„Strada Roman Protasevici”: Licitație de redenumire a străzilor din UE cu o ambasadă din Belarus după ce jurnalistul a fost arestat, este titlul articolului în care apare edilul Sectorului 1.

Țările UE, îndemnate să se alăture campaniei

Țările UE sunt îndemnate să se alăture unei campanii care pare să fi pornit în capitala României pentru a redenumi străzile ambasadelor din Belarus după ce jurnalistul disident Roman Protasevich a fost prins, scrie Euro News, care i-a lua un interviul edilului Sectorului 1.

Protasevici a fost arestat duminică după ce zborul său Ryanair din Grecia către Lituania a fost deviat către Minsk.

Belarus spune că totul s-a datorat unei amenințări la adresa securității, dar criticii susțin că a fost o șmecherie pentru a-l reține pe Protasevici și a-i aduce la tăcere pe criticii președintelui de lungă durată al țării, Alexander Lukashenko.

În încercarea de a arăta opoziție față de această mișcare, a început o campanie la București pentru a redenumi străzile care găzduiesc o ambasadă din Belarus după Protasevici.

Dacian Cioloș a făcut propunerea la nivel european

Acum, într-o scrisoare adresată liderilor UE, opt europarlamentari, în frunte cu românul Dacian Ciolos, președintele grupului Renew Europe, au cerut țărilor să urmeze exemplul Bucureștiului.

Campania a fost inițial prezentată de profesorul Andrei Oisteanu, profesor la Universitatea din București, și este acum susținută de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1al Bucureștiului, unde se află ambasada Belarusului.

Dacă ar fi adoptată, ar însemna probabil că ambasadele Belarusului să fie toate pe strada Roman Protasevich și să primească corespondența cu acest nume.

Este un mod pașnic de a ne exprima … protestul și solidaritatea

Vorbind vineri cu Euronews, Armand a spus că crede că redenumirea străzii din afara ambasadei Belarusului va trimite un mesaj clar regimului lui Lukașenko că „încălcările drepturilor omului” nu vor fi tolerate de comunitatea internațională.

„Nu putem închide ochii la încălcările drepturilor omului”, a spus ea. „Trebuie să facem ceea ce ne stă în putere pentru a spune că avem ochii deschiși și că nu acceptăm acte de terorism și încălcări ale drepturilor omului”, a spus Clotilde în interviu.

Cookies