Clotilde Armand anunță un proiect amplu de cadastrare în Sectorul 1: „Am dezvoltat o metodă inovatoare”

24 ian. 2023
691 afișări
Clotilde Armand anunță un proiect amplu de cadastrare în Sectorul 1: „Am dezvoltat o metodă inovatoare”
Clotilde Armand anunță un proiect amplu de cadastrare în Sectorul 1: „Am dezvoltat o metodă inovatoare”. Sursa foto: Captură Facebook/ Clotilde Armand

Clotilde Armand anunță începerea lucrărilor de cadastrare a domeniului public din Sectorul 1. Conform situației juridice de la nivelul proprietăților din domeniul public administrat, lipsa cadastrării face imposibilă punerea în aplicare a investițiilor de amploare.

Amplu proiect de cadastrare în Sectorul 1

Primarul Sectorului 1 anunță că va cadastra un număr de peste 1000 de străzi, 1200 de imobile și 500 de hectare de spații verzi. Clotilde Armand explică și ce înseamnă spațiile care nu sunt cadastrate și efectele acestui lucru:

„Știți ce înseamnă faptul că domeniul public nu este cadastrat? Pentru a investi în aceste străzi, spații verzi și clădiri este obligatoriu ca ele să fie cadastrate, așa cum cere Codul Administrativ.

În primul rând, prin lege, administratorul nu are voie să facă studii de fezabilitate, proiectare și investiții pe un teren sau o clădire necadastrată. Pe imobile necadastrate se pot face doar reparații.

Avem nevoie ca să fie cadastrate și pentru a proteja aceste imobile de antreprenorii imobiliari care ocupă abuziv părți din domeniul public. Acest lucru s-a întâmplat deja de numeroase ori în trecut, un exemplu fiind terenurile Promenadei Verzi din jurul salbei de lacuri. Acolo, profitând de absența cadastrului, o parte dintre proprietari și-au apropriat fără drept terenurile de la malul lacului, chiar dacă zona de lângă luciul de apă este domeniu public inalienabil. Ne luptăm acum în instanță pentru a recupera aceste terenuri”, declară Clotilde Armand, conform G4Media.

Odată cu punerea în funcția de primar, Clotilde Armand a descoperit o situație îngrijorătoare. Doar 5% din domeniul public era cadastrat:

Când mi-am început mandatul de primar am găsit o situație catastrofală, mai rea decât în cele mai defavorizate cătune. Domeniul public era cadastrat la nivel de mai puțin de 5%! Nici măcar cele 50 de străzi înscrise la OCPI nu erau corect cadastrate: deși în realitate au 6 metri lățime, în planurile cadastrale ele figurau in anumite locuri cu numai 1 metru, restul figurând ca proprietate privată. Adică persoane private și-au cadastrat abuziv o parte din domeniul public înaintea primăriei, spune Clotilde Armand pe Facebook.

„Am dezvoltat o metodă inovatoare”

Aceasta anunță, de asemenea, că neregulile cu care se confruntă domeniul public din Sectorul 1 vor fi rezolvate. Se vor începe demarări conform cărora spațiul public va fi cadastrat:

Obiectivul meu este să cadastrez tot domeniul public din Sectorul 1. Am format la primărie o echipă care se ocupă exclusiv cu cadastrarea domeniului public, după 30 de ani de inacțiune. Am dezvoltat o metodă inovatoare care acum este preluată în alte UAT-uri. În același timp, digitalizăm informația pentru a obține hărți în format GIS. Este o muncă titanică. Este o muncă pe care nu o vedeți dar pe care trebuie să o cunoașteți, deoarece este esențială pentru a putea investi și pentru ca domeniul public să fie protejat.

Cookies