Climatolog: „Luna mai 2016, CEA MAI CĂLDUROASĂ din ultimul secol. La fel ar putea fi şi vara”

de:
18 iun. 2016
0 Afișari
Climatolog:

Climatologii au înregistrat cele mai mari temperaturi ale lunii mai din ultimul secol, iar vara aceasta ar putea fi cea mai călduroasă din ultimii o sută de ani din cauza încălzirii globale, spun specialiştii.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru Mediafax.ro că cea mai călduroasă lună mai „înseamnă cu 0,8 grade Celsius peste media secolului 20, sau cu 0,9% Celsius peste media intervalului 1951 – 1980″.

Ea a explicat în continuare că recordul precedent a fost luna mai din 2015.

„Recordurile acestea se aglomerează în ultima vreme. Este un alt semn al încălzirii globale, gândiţi-vă că 2015 a fost cel mai călduros an per total şi a bătut recordul detronând anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru că începând din ianuarie, în fiecare lună s-a doborât recordul lunii, dar nu oricum ci cu o diferenţă foarte mare, practic au fost şi diferenţe de peste un grad faţă de media secolului XX”, a mai spus climatologul.

Ea a mai explicat că din a doua jumătate a secolului XX s-a accentual la nivel global creşterea temperaturii.

„Se vede clar în datele observate cum se accelerează foarte mult creşterea temperaturii. Dacă ar fi să ne uităm la clima de peste 50-100 de ani, depinde foarte mult de cum acţionăm noi ca societate. Dacă va creşte concentraţia gazelor cu efect de seră cum este dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot, atunci se amplifică foarte mult şi încălzirea la nivel global şi vor fi modificări în frecvenţa fenomenelor extreme cum sunt valurile de căldură, secetele, a intensităţii precipitaţiilor. Se modifică tiparele vremii, nu doar temperaturile, şi se modifică foarte mult sistemul climatic foarte mult. Anul acesta, spre exemplu, avem record în luna mai la topirea accelerată a gheţarilor continentali”, a explicat climatologul.

În ceea ce priveşte temperaturile din vara lui 2016, Bojariu spune că la nivel global sunt şanse mari să se atingă un nou record.

„La nivelul României avem estimări prognostice cu datele de la Centrul European care arată şi ele că media pentru lunile iulie şi august ar putea fi mai mare în zone din ţară. Sunt şanse să avem fenomene extreme şi în această vară cum au fost în 2007, 2012″, a mai spus Bojariu.

Cookies