Semn al neputinţei sau armă de intimidare a celorlalţi participanţi în trafic, claxonul este regele neîncoronat al străzilor din Capitală. Eşti claxonat când nu te aventurezi să treci cu maşina pe culoarea galbenă a semaforului, când nu reuşeşti să-ţi sincronizezi perfect pedala de acceleraţie cu culoarea verde a semaforului, şi când încetineşti pentru a-ţi parca maşina. Asta ca să nu punem la socoteală claxoanele adresate de masculii alfa ai traficului bucureştean domnişoarelor arătoase pedestre, pe post de semnale de împerechere.
Cu toate astea, în primele nouă luni ale anului 2010, poliţiştii Brigăzii Rutiere a Capitalei au aplicat numai 60 de sancţiuni contravenţionale pentru claxonarea abuzivă, în condiţiile în care avertizarea sonoră este interzisă în Bucureşti, cu excepţia cazurilor de evitare a unor ”pericole imediate”.
”Conform prevederilor legale, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, cu excepţia autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 240 şi 300 de lei”, a precizat pentru B365.ro şeful Brigăzii Rutiere Bucureşti, comisarul Nicu Dragoş.
La intrarea în Bucureşti este afişat un indicator cu ”claxonare interzisă”, care se aplică pe tot teritoriul Capitalei. În articolul 142, alineatul 2, din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, se precizează că ”semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune ale indicatorului ”Claxonare interzisă”, cu excepţia cazurilor de evitare a unui ”pericol imediat” şi a autovehiculelor cu regim de circulaţiei prioritar.